Hopp: újabb gyártó jelezte, hogy nem tudja időben leszállítani Romániának az ígért mennyiségű oltást (FRISSÍTVE)

Mert a gyártási folyamat bonyolult.

Hirdetés

Miután az Európai Unióban először engedélyezett vakcinákat gyártó Pfizer már korábban jelezte, hogy problémái adódtak, és nem tudja idejében leszállítani az előre beígért oltóanyag-mennyiséget, most itt az újabb késés: az AstraZeneca kedden közölte, hogy a következő két, Romániának szánt szállítmány kevesebb vakcinából áll majd, mint amennyiben előzetesen megállapodtak.

A brit-svéd gyógyszergyártó, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki az oltóanyagot, közleményében emlékezet, hogy eddig már leszállított 300 000 dózist az országnak, ám most be kell húzni a féket.

A hivatalos indoklás meglehetősen semmitmondó: mint bármely más oltás esetében, a gyártási folyamat kiemelkedően bonyolult, ezért minden egyes szállítmány esetében eltérő lehet a szállítás gyakorisága és a leszállított oltás mennyisége – fogalmaznak.

Hogy ez mivel jár?

Konkrétan azzal, hogy a következő két szállítmány kevesebb oltásból áll majd, mint amiről eredetileg szó volt.

A gyártónak ugyanis raktárkészletei sincsenek, amelyekből pótolhatná az esetleges kiesést, mivel minden egyes legyártott vakcina azonnal forgalomba kerül.

Azért a gyártó ígéretet tett arra, hogy a következő szállítmányokban pótolják a mostani kiesést.

Az előzetes megállapodás értelmében az AstraZenecának az év első három hónapjában 1,7 millió oltást kell leszállítania Románia számra.

A legfrissebb felmérések szerint amúgy a vakcina – amelynek a két adagja között nyolc hétnek kell eltelnie – kiemelkedő védettséget ad a betegség súlyos formái ellen.

Hirdetés

Eközben öröm az ürömben, hogy két másik gyártó, a Pfizer és a Moderna illetékesei most azt mondják: néhány hét múlva jelentősen növelik a gyártókapacitást, és ezzel a leszállított oltások mennyiségét.

Egy, az amerikai kongresszus alsóháza egyik albizottsága előtti meghallgatáson a Pfizer részéről John Pfizer azt mondta: március közepére világszerte heti 4-5 millióról heti 13 millióra kívánják növelni a leszállított oltóanyagok számát.

A moDerna képviseletében Stephen Hoge, a cég elnöke azt ígérte: áprilistól havi 20 millió helyett már havi 40 millió vakcinát szállítanak ki a megrendelőknek.

És ami ugyancsak biztató: Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltási kampány koordinátora szerint áprilistól egy negyedik vakcina is bevethető lesz, ha az EU gyógyszerügynöksége betartja az ígéretét, és március közepén engedélyezi a Johnson & Johnson vakcináját.

Arról, hogy Románia olyan vakcinák iránt érdeklődjön, amelyek még nem kapták meg az EU jóváhagyását, szó sincs, Bukarest sokkal fontosabbnak tartja, hogy ne nézzenek rá összevont szemöldökkel Brüsszelben, mint azt, hogy a lehető leggyorsabban immunizálja a lakosságot.

FRISSÍTÉS

Szerdától, azaz február 24-étől kezdik a pedagógusok és általában az iskolai alkalmazottak soron kívüli beoltását. Ezt az előzetes tervekkel ellentétben (egyelőre legalábbis) nem mobil oltópontok kialakításával teszik, hanem a sulik listát készítenek azon tanáraikról, akik oltakoznának, a listát elküldik a tanfelügyelőségnek, a tanfelügyelőség pedig a megyei közegészségügyi hatóságoknak (DSP), ők pedig intézkednek. Ez már megint nagyon hatékonynak hangzik. A hatóságok arra számítanak, hogy úgy 60 ezer iskolai alkalmazott biztosan felíratja magát a listákra. 42 ezren már korábban beoltatták magukat, 128 ezren pedig már várólistán vannak. Kérdés, hogy az átmeneti vakcinakiesés mennyire fogja késleltetni a folyamatot, de a mostani becslések szerint március 10-ére be lesznek oltva a pedagógusok. Az 55 évnél fiatalabbak egyébként az AstraZeneca, míg az ennél idősebbek a Pfizer oltását kapják meg.

Hirdetés