Hol találja a lakóhelyéhez legközelebb eső központot, ahol koronavírus-tesztet kérhet?

Az országban 113 olyan akkreditált központ létezik, ahol tesztet lehet végezni, de egyáltalán nem olcsó mulatság.

Hirdetés

Egyre több ország jelent be korlátozásokat a román állampolgárok számára, és mostmár Görögország – mely korábban nem győzte hangsúlyozni, hogy szeretettel várja a romániai turistákat –, és Magyarország is negatív koronavírus-teszthez köti a beutazást.

Országonként változnak a románokat érintő beutazási tilalmak vagy korlátozások, Norvégia, Finnország és Málta például teljes tilalmat vezetett be. Ha Ciprusra vagy Ausztriába utaznánk, akkor egy orvosi igazolást kell felmutatnunk, hogy nem vagyunk koronavírusosak. A tesztet 72 órával a beutazás előtt szükséges elvégezni. Litvánia kéthetes önkéntes izolációhoz köti a román állampolgárok fogadását, míg Szlovákia negatív teszthez és öt napig tartó elkülönítéshez.

Vasárnap ezen országokhoz csatlakozott Magyarország is, mely Romániát a sárga jelzésű országok közé sorolta be. Aki át szeretné lépni a határt, azt egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, majd 14 napos karanténba küldik addig, míg egy tesztet nem végeznek el rajta negatív eredménnyel. Ezt úgy lehet megúszni, ha magunk kérünk koronavírus-tesztet, és az igazolja, hogy nem vagyunk koronavírusosak. Két tesztre lesz szükségünk, mely a beutazás előtti  öt nap során, 48 óra időkülönbséggel készül.

A román egészségügyi minisztérium a hétvégén közzétette, hogy melyek azok az akkreditált központok, ahol tesztet lehet kérni. Összesen 113 labor létezik az országban, Bihar megyében három, Kolozs megyében hét, Kovászna megyében kettő, Hargita megyében négy, Maros megyében három, Szilágy és Szatmár megyében egy-egy. A listán fel van tüntetve mindegyik címe és telefonszáma, ami azért szükséges, mert előzetes regisztráció szükséges a mintavételhez.

A Digi 24 információi szerint 280 lejbe kerül az a teszt, amelyiknek az eredményét 48 órán belül közlik, és 390 lejbe az, amelyiknek alapján 24 óra alatt megtudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e.

Hirdetés