Hogyan lehetne növelni a tesztelést Romániában?

A lehetőség éppenséggel adott lenne, csak továbbra is kizárólag a PCR-tesztekben bíznak a hatóságok.

Hirdetés

Az sokszor elhangzott már a szakértőktől, hogy jelenleg háromféle teszt áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzés kimutatására, de ezek közül hatóságilag egyedül a PCR-vizsgálatot alkalmazzák, mert ezt tartják a legmegbízhatóbbnak – nemcsak nálunk, hanem egész Európában.

A gyorstesztek gyakran pontatlan eredményeket mutatnak, míg az ellentest-vizsgálatokkal az a gond, hogy a beteg korábbi (egy-két hetes) fertőzöttségét mutatja ki, az aktuális fertőzőképesség szintjét nem. Mondjuk ez még nem jelenti azt, hogy ezt a típusú tesztfajtát ne lehetne szélesebb körben a járvány elleni küzdelem szolgálatába állítani.

Átlagos hétköznapokon 30 ezer PCR-tesztet végeznek el az országban, ezt a számot jelentősen növelni tudnák, ha az ellentest-vizsgálatokat is figyelembe vennék és szabályoznák – állítja az egyik magánvállalat, a RomLab, mely naponta 50 ezer, vérminta alapján működő tesztet gyárt le, de bármikor képes lenne megduplázni ennek a számát. Csakhogy egyelőre mindössze csak a kisebb kórházak kértek a tesztekből, pedig ezek – a vállalkozó szerint – kiválóan alkalmasak arra, hogy megállapítsák a koronavírus, illetve az ellentest jelenlétét a szervezetben. Utóbbi megléte arról árulkodna, hogy a páciens már átesett a fertőzésen, így akár plazmadonor lehetne.

A vírusspecifikus ellenanyagok (IgM/IgA) vérbeli szintjének mérésével megtudható, milyen immunválasszal reagált a szervezet a Covid-19 múltbéli jelenlétére – ez az igazolt romániai koronavírus-fertőzöttek számának pontos meghatározásában és a hatékonyabb kontaktkutatásban is segítené a hatóságokat, írja a Mediafax.

Más kérdés, hogy miért nem számolnak ezzel a lehetőséggel, illetve van-e még kapacitás a járványhatóságokban más módszerek alkalmazására is. Persze, az sem kizárható, hogy jogos az ezen teszttel szembeni bizalmatlanság. Ki tudhatja?

Hirdetés