Hogy lesz ebből koalíció? A PNL és az USR-PLUS már most úgy harcol egymással, mintha nem lenne holnap

A vezető állami tisztségek fölött zajlik a küzdelem. És persze az RMDSZ is bejelentkezett.

Hirdetés

Innen lesz szép felállni: a leendő jobbközép kormánykoalíció alakulatai úgy ülnek le csütörtökön tárgyalni egymással, hogy az egyik teljesen mást akar, mint a másik.

Pontosabban ugyanazt a tisztséget akarják maguknak, és emiatt már vasárnap óta egy helyben topog a koalícióalakítás.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a vártnál rosszabbul szerepelve a voksok 25 százalékával a második helyen végzett a szociáldemokraták között, de a remélt háromtagú jobbközép koalícióban mégis a legtöbb mandátummal rendelkezik, magának akarja a miniszterelnöki tisztséget és a képviselőház elnöki tisztségét is.

A mintegy 15 százalékot szerző Mentsétek meg Romániát Szövetség- Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) tandem viszont szintén kipécézte magának a képviselőház elnöki tisztségét, és semmiképpen sem akarja odaadni a PNL-nek.

Legfeljebb a miniszterelnöki tisztségért cserében.

A PNL Florin Cîțu pénzügyminisztert jelölte miniszterelnöknek – miután a kormányfői tisztség várományosaként számon tartott Ludovic Orban múlt héten a PNL gyenge választási eredménye miatt lemondott a miniszterelnöki posztról –, Orban pedig a házelnöki tisztséget nézte ki magának.

Most azonban, hogy az USR-PLUS ki akarja húzni alóla a házelnöki széket, Orban váltott.

Esze ágában sincs ugyanis állami vezetői tisztség nélkül maradni, ezért úgy döntött: mégiscsak jó neki a miniszterelnöki tisztség is.

Ezért aztán szerdán este lenyomta a pártja torkán, hogy két variánssal üljenek tárgyalóasztalhoz.

Az egyik szerint Cîțu lenne a miniszterelnök, ő pedig a képviselőház elnöke.

A másik szerint ő lenne a miniszterelnök, Cîțu a szenátus elnöke, a képviselőház elnöki posztja pedig ez esetben az USR-PLUS-é lehetne.

Hirdetés

Csakhogy.

Az USR-PLUS is bekeményített, és fityiszt mutatott Orbannak: már szerdán közölte, hogy Orbant már nem tudja miniszterelnökként elfogadni.

Ezért ugyancsak két javaslattal készül. Az egyik szerint Cîțu lehet a miniszterelnök, és a PNL-é lehet a szenátus elnöki tisztsége, de a képviselőház elnöki székét magának – konkrétan Dan Barna USR-elnöknek – követeli.

A másik szerint nagyvonalúan eltekint a képviselőház elnöki tisztségétől. Sőt a szenátusétól is.

Cserében viszont a miniszterelnöki tisztséget akarja, mégpedig Dacian Cioloş PLUS-elnök számára, aki néhány éve már szerzett némi miniszterelnöki tapasztalatot egy szakértői kormány élén.

És akkor még bejelentkezett az RMDSZ is, amely szerint a három alakulatnak egyenlő arányban kell megosztoznia a három vitatott tisztségen, vagyis magának is akar egy házelnöki posztot.

De persze vélhetően beérné a miniszterelnöki tisztséggel is.

Hogy ebből hogy lesz megállapodás, majd kormányképes koalíció, az egyelőre igencsak kérdéses.

Hirdetés