Hogy, hogy nem, leállt az EU szervere, ahol online lehet(ett) aláírni az SZNT kezdeményezését

Áll az aláírásgyűjtés, pedig az utóbbi napokban nagyon beindult. Május 7. éjfél a határidő.

Hirdetés

Csütörtök éjfélig lehet még aláírni az SZNT Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezését, szépen gyűlnek is az aláírások, de szerdán leállt az Európai Bizottság szervere, ahol online lehet(ne) aláírni a kezdeményezést.

Az Europa szerver, amelyen az aláírásgyűjtő szoftver fut, jelenleg nem elérhető – tájékoztat a felület. Csak ez a része nem működik a szervernek, az Európai Bizottság oldalának más menüpontjai rendben bejönnek, ha rákattanunk.

Izsák Balázs SZNT-elnök szerint a meghibásodásért az Európai Bizottságot terheli felelősség.

Az európai szerver elég gyenge lábakon állhat, a jelek szerint nincs felkészítve napi közel százezer aláírás feldolgozására, ugyanis az elmúlt napokban több alkalommal is akadozott, le-leállt az oldal. Az aláírásgyűjtés szervezői tájékoztatták az Európai Bizottság informatikusait a meghibásodásokról, de egyelőre nincs megoldás.

Hirdetés

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja azt írta a Facebookon, hogy beszélt az Európai Bizottság informatikusaival, „akik elismerték, hogy az aláírásgyűjtő oldalnak a leállása az ő elégtelen szerverkapacitásaikra vezethető vissza” és hogy dolgoznak azon, hogy minél hamarabb bővítsék a kapacitást és újra fusson a rendszer.

Az SZNT korábban azt is kérte, hogy a koronavírus-válságra való tekintettel az EB hosszabbítsa meg az aláírási időszakot, de eddig erre sem kaptak választ – közölte az SZNT sajtószolgálata.

Hirdetés