Hírek vasárnap: Elég volt! Emil Boc ellen indul a választáson saját párttársa. BMW-vel hajtott az étterembe egy sofőr

Egy fiatal PNL-politikus véget vetne a Boc-korszaknak Kolozsváron. BMW-stől és ajtóstól rontott az étterembe egy férfi. Alekszej Navalnijra emlékeztek a bukaresti orosz nagykövetség előtt és a Kolozsvári CFR–FCU Craiova focimeccsen is.

Hirdetés

BMW-vel ment az étterembe, de szó szerint

Vígjátékokban látni hasonló akciót, de az érintettek valószínűleg nem nevettek rajta. A Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdőn egy férfi a BMW-jével, az üvegajtós bejáraton keresztül ment étterembe, miután véletlenül rálépett a gázpedálra.

Egy Kolozs megyei család megállt az autóval egy étterem parkolójában. A férfi még a kormánykerék mögött, a család kisgyereke a hátsó ülésen ült, az anya pedig épp kiszállt a kocsiból. Visszahajolt a kocsiba, amikor a férfi véletlenül rálépett a gázra, a BMW megugrott és az üvegfalat áttörve átgázolt a vendéglő asztalai és székei között, mielőtt megállt.

A nem mindennapi balesetet biztonsági kamerák rögzítették:

A balesetben senki nem sérült meg, de a rendőrség bűnvádi eljárást indított rongálás miatt. A sofőr nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószert.

Az orosz nagykövetség előtt és focimeccsen is Navalnijra emlékeztek

Több mint ötvenen gyűltek össze vasárnap délben a bukaresti orosz nagykövetség előtt, hogy a két nappal ezelőtt gyanús körülmények között elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legismertebb orosz ellenfelének emléke előtt tisztelegjen – írja a Hotnews portál.

A megemlékezésen, amelyet Vlad Gheorghe (USR) európai parlamenti képviselő kezdeményezett, az emberek Navalnijt ábrázoló fotókat, gyertyákat, virágcsokrokat helyeztek el az orosz nagykövetség előtt.

„A demokráciáért folyamatosan harcolnunk kell, ez Romániában is fontos, mert a demokrácia itt is többször kisiklik. Nem szabad eltávolodnunk a demokráciától” – mondta az egyik résztvevő. Egy másik jelenlevő, aki „szuperhősnek” nevezte az orosz ellenzéki politikust, azt mondta: „Putyinnak azt üzenem: gyűlöllek!”

Az esemény nem múlt el incidens nélkül, a helyszínen jelen levő mintegy húsz csendőr vezetője felrótta a szervező EP-képviselőnek, hogy nem jelentette be a köztéri gyülekezést 48 órával az meghirdetett időpont előtt. Kisebb szóváltás is kialakult a résztvevők és a csendőrök között, miután az egyik jelenlevő megemlítette a botrányos 2018. augusztus 10-ét, amikor a rendfenntartók szétverték a kormány ellen tüntető tömeget.

Hirdetés

Focimeccsen, a Kolozsvári CFR és az FCU Craiova szombati mérkőzésén is megemlékeztek az orosz ellenzéki politikusról. A craiovai meccs előtt a játékosok és a nézők is egyperces csenddel adóztak Alekszej Navalni emlékének. Az FCU játékosai egy molinót is a pályára hoztak, amit többen kifeszítettek. A transzparensen Navalnij neve, arcképe és az „Örök tisztelet” volt látható. Navalnij arcképét az eredményjelző táblán is megjelenítették.

Emil Boc túl régóta vezeti Kolozsvárt, elég volt – mondja saját pártbeli kihívója

Néhány napja jelent meg a kolozsvári helyi sajtóban, hogy Emil Boc polgármesternek a saját pártján belül (PNL) akadhat kihívója az idei helyhatósági választásokon, Sabin Sărmaș parlamenti képviselő személyében.

Sărmaș vasárnap, a Digi24 televízióban megerősítette: indulni kíván a polgármester-választáson Emil Boc ellen. A 38 éves politikus, aki a képviselőház információ-technológiai és kommunikációs szakbizottságának elnöke, úgy fogalmazott a műsorban: Kolozsvár jelenleg olyan, mint „a robbanás előtt álló puliszka”, a város hamarosan megfullad, ezért egy következő szintre kell vinni.

A kolozsvári polgármesteri tisztséget megcélzó politikus korábban azt nyilatkozta az Actual de Cluj helyi portálnak, hogy Emil Boc két évtizede van a város élén, ez a húsz év pedig túl sok. Bár egyrészt a PNL nem reagált Sărmaș nyilatkozataira, másrészt Emil Boc sem jelezte, hogy indulna egy újabb polgármesteri mandátumért, a PNL-képviselő utalt arra, hogy akár függetlenként is vállalja a megmérettetést. Kolozsváron egyébként eddig egyetlen párt sem állt elő polgármesterjelölttel.

 

 

Hirdetés