Hírek szerdán: Szebeni műemlék hídon akciózott Dorel, a mekkmester. A medvék már Bukarestben vannak

Öt magyar állampolgár pedig a Bihar megyei állateledel-bizniszben találta meg az áfacsalás legjobb módját.

Hirdetés

Állateledellel csalt adót öt magyar állampolgár Bihar megyében, közel egymillió eurós kárt okoztak

Összesen több mint 4,56 millió lej (917 ezer euró) értékű adócsalást követett el Romániában öt magyar állampolgár, akik ellen a Bihar megyei rendőrség gazdasági bűnözéssel foglalkozó osztálya indított vizsgálatot.

Az öt magyar férfi állateledellel kereskedett Románia területén, ehhez pedig a határ menti Biharszentjánoson és Nagyváradon jegyeztettek be három céget. A gyanúsítottak Magyarországról importálták az állateledelt, aztán a három cégen keresztül megvalósított áfa-trükközéssel, fiktív számlákkal, rövidítették meg a román államot a több milliós összeggel.

A rendőrség és az ügyészek kedden három házkutatást végeztek az ügyben nagyváradi helyszíneken, ahol dokumentumokat foglaltak le bizonyítékként, továbbá 277 ezer lej értékű állateledelt is lefoglaltak.

A medvék már Bukarest mellett vannak

Az elmúlt években számtalan esetben láttak medvét az ország sok településén. Erdélyi falvakban, de városokban is, például Csíkszeredában, Udvarhelyen, Marosvásárhelyen, Brassóban is rendszeresen bemegy a nagy testű állat a lakott területekre, de Kolozsvár mellett is láttak már medvét.

Újabban már az alföldi Bukarest környékén is feltűnt a jellemzően hegyes és dombos vidékeken élő medve. A hétvégén a főváros melletti Snagov térségében, Ciolpani településen jelezték a medve jelenlétét, szerdán pedig a község mellett elhaladó DN1-es országúton egy gépkocsivezető látta valószínűleg ugyanazt az állatot, amely megijedt a forgalomtól és az erdőbe menekült – közölte az Ilfov megyei csendőrség.

A csendőrök megfigyelés alatt tartják a térséget, de a medvét egyelőre nem sikerült megtalálni. A környéken lakókat szombaton a Ro-Alert rendszeresen keresztül figyelmeztették, hogy medve járkál a térségben. A csendőrség szerint egy fiatal állatról van szó, amely szerepel az erdészeti nyilvántartásban. Az állat nem tett kárt semmiben, a gazdaságokba sem tört be.

Ha Dorelnak az a dolga, hogy közlekedési táblákat szereljen fel, akkor fel is fogja szerelni

Dorelként szokták nevezni Romániában a mekkmester, gányoló, trehány dolgozókat, akik általában valamilyen közterületen végzett gyatra, nemtörődöm munkával vonják magukra a közharagot. Dorel számtalanszor „dolgozott” már, kidöntött oszlopok, letarolt fák, egy napig tartó kátyújavítások jelzik útját országszerte.

A legfrissebb, látványos „munkavégzés” Szebenben történt, ahol néhány közlekedési táblát kellett felszerelni az út mentén – írja a Turnul Sfatului helyi hírportál. A feladatot egyértelműen egy Dorel végezte el, amint az alább látható.

Hirdetés

A gyalogátjárót jelző és a bicikliforgalomra figyelmeztető táblákat a Szeben legrégebbi hídja, a 160 éves Mária Terézia kőhíd egyik díszesen faragott, címeres oszlopára drótozták fel általában ipari környezetben használatos fém rögzítőszalaggal. A műemlék híd a Szeben folyón vezet át, kőhajításnyira a történelmi városközponttól.

Dorel munkája felháborította a szebenieket, többen a közösségi médiában adtak hangot felháborodásuknak, olyan vélemény is volt, hogy azonnal, harapófogóval kell levágni a műemlékről.

A szebeni városháza a Turnul Sfatului érdeklődésére elismerte, hogy hibázott. Megbíztak ugyanis egy céget, hogy szereljen fel közlekedési táblákat a hídon, de talpas fémoszlopokra, nem a másfél évszázados faragott kőre. Dorel felszerelte a táblákat, a városháza illetékesei pedig elmulasztották a helyszíni ellenőrzését. A városvezetés azt ígérte, a legrövidebb időn belül orvosolják a helyzetet.

 

 

 

Hirdetés