Hírek szerdán: Hadat üzenne a medvéknek a miniszter. Gyerekek szexuális bántalmazásáért vettek őrizetbe egy tanárt és egy énekest

Eközben a vasúttársaság arra figyelmeztet, hogy a vagonok ajtaját nem szabad menet közben kinyitni. Akkor sem, ha meleg van.

Hirdetés

Eutanázia vagy kilövés, nincs más megoldás – a környezetvédelmi miniszter a települések környéki medvékről

A romániai barnamedve-állomány kiszabadult az ellenőrzés alól, a településeket megközelítő példányok esetében pedig csak kétféle megoldás van: az eutanázia vagy a kilövés – mondta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter egy nappal azután, hogy egy medve kedden délután megtámadott és megölt egy 19 éves nőt a Bucsecs-hegységben.

Az emberi életnek mindennél értékesebbnek kell lennie, viszont bármilyen intézkedéseket hozzanak is a hatóságok, senki nem tudja garantálni, hogy ilyen tragédiák többé nem történnek meg – mondta a miniszter a Digi24 hírtelevízióban.

„Úgy gondolom, kötelességem javasolni, hogy az emberi településeket a szakértők által megállapítandó távolságra megközelítő medvék esetében vagy eutanáziát kell alkalmazni, vagy ki kell lőni ezeket az állatokat, más megoldás nem létezik” – fogalmazott Mircea Fechet.

Szerinte a medvék elköltöztetése nem megoldás. „Beszéltem annak a vadásztársaságnak a képviselőjével, amelynek a területén a tegnapi tragédia történt, aki elmondta, hogy az utóbbi egy évben mintegy 100 medvét szállítottak el onnan más területekre. Más szóval: a problémát átvittük egyik területről a másikra, nem oldottuk meg” – mondta.

A miniszter azt is hozzátette: Romániában jelenleg mintegy 8000 barnamedve él. Egy biztos – folytatta –, a barnamedve-állomány kiszabadult az ellenőrzés alól.

Megszólalt az ügyben Marcel Ciolacu is. A miniszterelnök bejelentette: kezdeményezni fogják rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását, hogy a törvényhozás mielőbb módosítsa a medve-kérdésre vonatkozó jogszabályokat. Viszont hangsúlyozta, hogy nem adnak zöld utat a medvék lelövésének az ország egész területén, csak a fokozott kockázatú térségekre összpontosítanak.

Közben szörnyű részletek derültek ki a keddi medvetámadásról: a tragikus események lefolyását élőben követték telefonon a a 112-es sürgősségi központ diszpécserei, ugyanis mind a túrázó lány, mint a vele levő barátja telefonon kért segítséget. A férfi telefonált először a 112-re, hogy egy medve követi őket.

A diszpécserek megpróbálták tanácsokkal ellátni, hogy mit tegyenek ilyen helyzetben. A medve azonban nem távozott, a szolgálat munkatársai pedig nemsokára azt hallották a telefonban, hogy a lány sikoltozik, a barátja pedig azt kiabálja, hogy az állat megragadta a lány lábát és elvonszolta valahová. Később kiderült, hogy a megsebesített lányt a medve egy 120 méter mély szakadékba dobta. Az állat akkor is ott volt az addig már halott lány teste mellett, amikor a hegyimentők a helyszínre érkeztek és rájuk támadt. Ezután a mentőcsapatoknak nem volt más választásuk, mint lelőni a megvadult állatot.

A Prahova megyei hegyimentők vezetője, Dan Banu úgy gondolja, hogy a medve veszett volt, csak ezzel magyarázható az agresszivitása.

Ennek a feltevésnek az ellenőrzésére a megyei állategészségügyi hivatal megvizsgálja a lelőtt medve tetemét – közölte szerdán George Stratulat, a hivatal igazgatója.

Ha menet közben kinyitja a vonat ajtaját, már készíthet is elő néhány százast pénzbírságra

Vonattal utazni egyre nehezebb Romániában. A vasúttársaság (CFR) nemrég bejelentette, hogy a kánikula miatt a vasúti szerelvények az eddiginél is lassabban fognak közlekedni, mivel a meleg miatt a kitáguló síneken nem lehet száguldozni. A minap arra is figyelmeztette a CFR az utazóközönséget: előfordulhat, hogy a vagonokban a klímaberendezés sem működik rendesen, erre pedig készüljenek fel utazás előtt.

A nem működő klímát az utasok ilyenkor azzal próbálják kínjukban helyettesíteni, hogy vagy lehúzzák az ablakot, vagy pedig kinyitják a vagon ajtaját, hogy hozat legyen. Csakhogy a vagonok ablakait nem minden esetben lehet lehúzni, mivel vagy beragadtak, vagy pedig a konstrukciójuk nem teszi lehetővé, mert klímahasználatra tervezték (de ugye, a klíma nem mindig működik). Ezért az ajtónyitás marad az egyetlen levegőhöz jutási lehetőség a nyári 35 fokban.

Na, ezt fogja most megakadályozni a CFR. A vasúttársaság szerdán bejelentette, hogy a vagonok ajtajának kinyitása menet közben veszélyes (ami tejes mértékben igaz is), aki pedig mégis megteszi, szabálysértést követ el és 250-től 400 lejig terjedő összegű pénzbírságra számíthat.

Hirdetés

A büntetést a vonat személyzete vagy a következő megálló vasúti rendőrsége szabhatja ki. Ha valaki megtagadja a bírság kifizetését, a következő megállónál leszállítják, ott pedig szintén a vasúti rendőrség várja egy nagyobb összegű büntetéssel.

Szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt tartóztattak le egy nagybányai tanárt és egy galaci népdalénekest

Harminc napos vizsgálati fogságba helyezték a nagybányai Emil Racoviță Főgimnázium vallás- és zenetanárát, miután kiderült, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldött egyik diákjának. A helyi sajtó szerint a zeneakadémiai végzettségű, teológiai doktorátussal is rendelkező Cosmin Vasile Lauran egy 16 éves, tizedikes diáklánynak küldött egyértelmű szexuális zaklatásnak tekinthető SMS-eket. A lány megmutatta az üzeneteket az anyjának, aki feljelentést tett a rendőrségen.

A nagybányai rendőrség közlése szerint azonosították a gyanúsított 47 éves férfit, akit őrizetbe vettek, majd egy nappal később vizsgálati fogságba helyeztek. A a rendőrség és az ügyészség jelenleg vizsgálja az ügyet, hogy felderítsék a férfi teljes bűnözési tevékenységét. https://www.presasm.ro/foto-profesor-de-religie-doctor-in-teologie-arestat-pentru-ca-ar-fi-hartuit-si-agresat-o-eleva-de-clasa-a-x-a/

Még súlyosabb dolgokra derült fény Galacon, ahol előzetes letartóztatásba helyeztek egy ismert népdalénekest, miután azzal gyanúsítják, hogy többször is szexuálisan molesztálta két tanítványát, két kiskorú fiút.

A hatóságok azzal gyanúsítják a galaci illetőségű, 59 éves Aurică Totolici folklórénekest, hogy 2023 szeptemberétől mostanig, kihasználva énektanári minőségét, szexuális kapcsolatra bírt rá egy 14 és egy 16 éves fiút. A férfit kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, kiskorúval szemben alkalmazott rossz bánásmóddal.

A vizsgálathoz közel álló források szerint amikor a rendőrségnek be kellett törnie a férfi lakásának ajtaját, mivel az nem akarta kinyitni az egyenruhásoknak az ajtót.

Aurică Totolici több mint húsz éven át egy ismert galaci folklóregyüttes tagja volt. Jelenleg nyugdíjas, diákoknak tartott énekórákat.

 

 

 

 

Hirdetés