Hírek a járványfrontról: Amerika vörös zónás, jön a digitális oltásútlevél

Idehaza meneget az oltakozás, mint az ökrös szekér, közben nőnek a járványszámok.

Hirdetés

Csak a száraz tényeket közöljük, ne tessék értük szidni:

1. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtökön közzétette a legfrissebb országonkénti járványügyi besorolást, a vonatkozó szabályokkal együtt. Vörös zónába került például Törökország, az Amerikai Egyesült Államok, Montenegró és Izrael. Vörösből sárga zónába lépett például Hollandia és Málta, ami jó hír. Ami rossz, hogy zöldből sárgára váltott például Észország, Litvánia, San Marino és Finnország. Egyetlen európai országnak sikerült sárgából zöld zónába kerülni, ez pedig Luxemburg. Minden további adat alább böngészhető:

Anexa La HCNSU Nr. 59 Din 1… by Otilia Serescu

 

2. Péntek 13., remek dátum a digitális vakcinaútlevél bevezetésére. Szóval figyelem, péntektől csak ezzel a dokumentummal igazolható (a doksi itt tölthető ki és le), hogy be vagyunk oltva, átestünk a koronavírus-fertőzésen vagy negatív az érvényes RT-PCR tesztünk, már amennyiben át akarunk kelni az Európai Unió valamelyik határán. Persze, vakcinaútlevél nélkül is utazgathatunk, csak éppen be kell tartanunk az adott ország karanténszabályait (és tudnunk kell, hogy épp milyen színű zónából milyen színűbe megyünk).

Hirdetés

Nyilván, itt is vannak kivételek: Bulgária például nem kér a határon oltásigazolást, se negatív tesztet, se igazolást, hogy átestünk a betegségen. Tehát digitális oltásútlevelet sem. Továbbá ha valaki egy olyan országba megy (vagy jön haza onnan), amely Románia zöld listáján szerepel, akkor se kell villantania a QR-kódos dokumentumot. Ilyen ország például Magyarország.

3. Ami a beoltottsági rátát illeti, az is andalog a maga útján, mint az ökrös szekér. Az utóbbi 24 órában összesen 13 637 polgár kapta meg a koronavírus elleni oltást: 9249-en az első, 4388-an a második adagot. Nem egy rekord, de hátha nőni fog ez a szám, ha majd szeptemberben befutnak a kormány által beígért 100 lejes élelmiszerjegyek.

4. A járványszámok szintjén sem villogunk éppen fényesen: az utóbbi hónapok növekedési rekordját jelentették be a csütörtöki napon: az elmúlt 24 órában összesen 371 új megbetegedést regisztráltak. Három halálesetről érkezett jelentés. Az ország intenzív osztályain jelen pillanatban 98 súlyos beteget ápolnak.

Hirdetés