Hiányoznak Olaszországból a romániai eperszedők, mivel a jelek szerint otthon jobban keresnek

Ezt az itáliai farmerek panaszolják.

Hirdetés

Közismert, hogy egy időben az Európa déli országaiban dolgozó román vendégmunkásokat csupán eperszedőkként emlegették, hiszen a legtöbben közülük gyümölcsültetvényeken dolgoztak idénymunkásként.

A jelek szerint azonban ez a gyakorlat egyre inkább visszaszorulóban van: legalábbis az olaszországi farmerek arra panaszkodnak, hogy hiányzik a külföldi, közte a román munkaerő.

Egy eperültetvény-tulajdonos, Ermal Gjuzi szerint miután 20 napja már le kellett mondania egy kéthektáros ültetvény leszüreteléséről a munkaerőhiány miatt, most ismét ezt kell tennie, ugyanezen okból.

Mint elmondta, a helyzet kezd kritikussá válni,

a külföldi munkaerő ugyanis egyre inkább elmarad – részben azért, mert a hazájában nőttek a bérek.

Hasonló jelenségre panaszkodik egy cseresznyeültetvénnyel rendelkező farmer is. Mint mondta, legalább tíz ember hiányzik a szüret megkezdéséhez, de hiába próbál munkaerőt toborozni minden lehetséges eszközzel, erőfeszítéseit nem koronázza siker.

Hirdetés

Mint mondta, az elmúlt években a külföldi vendégmunkások segítségével sikerült leszüretelni a termést, de most úgy tűnik,

a román vendégmunkások már nem állnak rendelkezésre

– és hasonló a helyzet az albánokkal és az afrikaiakkal is.

Mint ismert, Romániát mintegy ötmillió polgára hagyta el a 2007-es EU-csatlakozás óta, hogy a déli és nyugati tagállamokban vállaljon munkát.

Hirdetés