Hiába vitte el rokonaikat a koronavírus, az egyik erdélyi falu lakói azért sem kérik az oltást

Közben van, aki már csak későn, az intenzív osztályon könyörög a vakcináért.

Hirdetés

Hiába tombol az országban a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és hiába könyörögnek az orvosok, hogy az emberek oltassák be magukat, mert ez az egyetlen esély arra, hogy megelőzzék az egészségügyi rendszer bedőlését, és visszatérjen a normális élet, sokan még a saját kárukból sem hajlandóak okulni.

Ilyen például a Szeben megyei Zsinna, amely azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy az országban itt az egyik legalacsonyabb az oltottak aránya.

A közel 3600 lakosú községben csupán a lakosok 2,67 százaléka vette fel az oltást,

ami azért még az egyébként európai szinten alacsonynak számító 31 százalékos országos arányhoz képest is borzasztó.

A polgármester pedig azt mondja: egyszerűen tehetetlen, az emberek ugyanis megmakacsolták magukat, és még a személyes tragédiáik sem győzik meg őket.

Pedig megpróbált elöl járni a jó példával, és ő maga beoltatta magát, de ezzel sem ért el sokat – néhányan Nagyszebenben, néhányan pedig a helyi háziorvosnál felvették az oltást, a többséget azonban ez sem érdekelte.

Még úgy sem, hogy több helyi lakos rokonai is a koronavírus szövődményeibe haltak bele, de ennek ellenére sem hisznek a vírusban – ehelyett azzal vádolják az orvosokat, hogy ők „rakták bele” elhunyt szeretteikbe a kórt.

És nem csupán az egyszerűnek mondott emberek állnak így hozzá a témához, az oltástagadás a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében is dívik: a helyi iskola korábbi igazgatónője sem volt hajlandó felvenni az oltást.

Aztán el is kapta a kórt,

súlyos állapotban került kórházba, majd belehalt a fertőzés szövődményeibe.

Hirdetés

De a helybelieknek még ez sem elegendő, hogy jobb belátásra térjenek.

Pedig ezzel csak azt érik el, hogy előbb-utóbb ők is elkapják a kórt, és akár kórházba is kerülhetnek, amivel csak tovább növelik az amúgy is zsúfolásig telt intenzív osztályok leterheltségét.

Az orvosok egyre elcsigázottabbak, és egyre többet panaszkodnak. És arról beszélnek: sok páciens csak az utolsó előtti pillanatban ismeri el, hogy jobban tette volna, ha beoltatja magát.

A bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet intenzív osztályának vezetője arról beszélt, a hozzájuk kerülő súlyos esetek többsége beoltatlan, és az oxigénpótlásra szoruló betegek közül sokan a kórházban végre belátják, hogy jobban tették volna, ha felveszik az oltást –

egy idős beteg például szinte könyörgött, hogy akár tízszer is oltsák be, csak végre jobban érezze magát.

Azért az ilyen helyzeteket jobb lenne elkerülni.

 

Hirdetés