Hiába írt ki két versenyvizsgát is a helyi rendőrség, még a minimális követelményeket sem voltak képesek teljesíteni a jelöltek

Az egyik megyeszékhelyen történt a malőr, most egy időre leállnak a próbálkozással. Eközben egy Temes megyei helyi rendőr lebukott, miután fiktív bírságokat osztogatott.

Hirdetés

Nincs könnyű dolguk az északkelet-romániai megyeszékhely, Botoșani helyi rendőrsége alkalmazottainak: a szükségesnél kevesebben vannak, és hiába szerettek volna új kollégákat felvenni, a jelentkezők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak a feladatra.

Pedig mindent megtettek, amit lehetett: két versenyvizsgát is kiírtak.

Az elsőre hatan jelentkeztek, de hiába: egyikük sem érte el a tovább lépéshez szükséges minimális pontszámot az írásbeli vizsgán.

A helyi rendőrség illetékesei nem adták fel, még egy versenyvizsgát kiírtak.

Ez már biztatóbbnak ígérkezett, mivel tizennyolcan jelentkeztek rá, de aztán mégis csalódniuk kellett a vezetőknek: közülük sem ment át senki az írásbeli vizsgán.

A helyi rendőrség parancsnoka szomorúan mondta el, hogy

egyre nehezebb a feladatra alkalmas embereket találni.

Felidézte, hogy a minimális pontszám 50 – ehhez képest a legjobb jelentkező 34, a legrosszabb 5 pontot ért el, így aztán az interjúkat már meg sem szervezték, hiszen az azon való részvételhez kellett volna az 50 pont.

A parancsnok szerint sokan még arra sem voltak képesek, hogy bármilyen választ leírjanak,

a többség jórészt üresen hagyta a feladatlapot.

De legalább a hozzáállásuk flegma volt az egészhez.

Megjegyezte, hogy szeretnének fiatal munkatársakat felvenni, de nem könnyű, mert a jelek szerint ma már tanulnak annyit, mint az ő korosztálya.

Idén már nem is írnak ki több versenyvizsgát, mivel január elsejéig felvételi stopot rendeltek el a közintézményeknél.

De kérdéses, hogy jövőre nagyobb sikerrel tudják majd megszervezni, mint idén.

Egyébként úgy tűnik, Romániában nincs szerencséjük a helyi rendőrségeknek az emberanyaggal: mi is megírtuk, hogy tavaly Bukarest 6. kerületében mintegy száz helyi rendőrt rúgtak ki, mivel a polgármester szerint nem tudnak írni és olvasni, és a törvényeket sem értik, amelyeket alkalmazniuk kell.

Hirdetés

Fiktív bírságokat osztogatott egy Temes megyei helyi rendőr, de nem díjazták a túlbuzgóságát

Saját túlbuzgósága áldozatává vált egy helyi rendőr a Temes megyei Újszentesen: az önkormányzati rendészet szorgalmas tagjai szakmányban osztogatta fűnek-fának a bírságokat.

A gond csak az, hogy hasból.

Olyannyira szerette volna ugyanis megfelelni az elvárásoknak, hogy nem létező kihágások miatt állított ki bírságról szóló jegyzőkönyveket, amelyeket a kihágás állítólagos elkövetője helyett alá is írt.

Így aztán sokan egyszer csak arra eszméltek, hogy megkapták a fizetési felszólítást olyan kihágások miatt, amelyeket el sem követtek.

A legfurcsább az egészben az, hogy az érintettek többsége készségesen be is fizette a bírságot az önkormányzat kasszájába.

Mindennek ellenére a férfi mégis lebukott, a jelek szerint ugyanis volt, akinek gyanússá vált az el sem követett tettek miatti büntetés.

Ezért aztán az „igazi” rendőrök akcióba lendültek, és a szálak egyértelműen az önkormányzati rendészet ügybuzgó tagjához vezettek.

Ennek nyomán a Temes megyei rendőr-főkapitányság egységei szerdán kiszálltak az újszentesi helyi rendőrség székhelyére, ahol több iratot is lefoglaltak.

És természetesen előállították kihallgatásra a helyi rendőrt is, akit aztán ügybuzgalma jutalmául 24 órára őrizetbe is vettek.

Hirdetés