Hétfői hírmix: nem bízunk a pártokban, de a tűzoltókban igen

A Szekuritáte Irattárát Vizsgáló Országos Tanács pedig izgalmas kordokumentumokat szedett elő.

Hirdetés

A nem túl derűlátó romániaiak a tűzoltókban bíznak

Egy friss felmérés szerint a romániaiak az állam intézményei közül leginkább a tűzoltóságban bíznak. A válaszadók 73 százaléka mondta azt, hogy megbízik vagy nagyon megbízik, 21 százaléka pedig azt, hogy kis vagy nagyon kis mértékben bízik meg ebben az intézményben.

A bizalmi listán a  hadsereg a második (68 százalék nagyon vagy nagyon nagy mértékben, 31 százalék kis vagy nagyon kis mértékben bízik meg benne), az egyház pedig csupán a harmadik helyen szerepel 63, illetve 35 százalékkal. A következő a sorban a polgármesteri hivatal (46 százalék, illetve 54 százalék), a NATO (42, illetve 52 százalék), oktatás, iskola (42, illetve 54 százalék), Európai Unió (35, illetve 59 százalék), média (23, illetve 72 százalék), civil szervezetek (22, illetve 66 százalék), kormány (17, illetve 82 százalék), államelnök (13, illetve 84 százalék), parlament (13, illetve 85 százalék), a lista végén pedig politikai pártok (10, illetve 88 százalék) kullognak.

És ha már politikai pártok… a közvélemény-kutatás rámutat arra is, hogy ha jövő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, a megkérdezettek 31 százaléka a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 19 százalék a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 18 százaléka a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 11 százalék a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), 5 százalék az SOS Románia alakulatra, 4 százalék a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), 4 százalék a Szociálliberális Humanista Pártra (PU-SL), 4 százalék a Népi Mozgalom Pártra (PMP), 2 százalék a Pro Románia alakulatra, 2 százalék más pártra adna voksát.

A szeptember folyamán végzett felmérés szerint a romániai lakosság igencsak pesszimista: a válaszadók 69 százaléka szerint Romániában a dolgok inkább rossz irányba tartanak (csak 22 százaléka szerin haladnak inkább jó irányba). A megkérdezettek 41 százaléka ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy egy év múlva még rosszabb lesz a helyzetük, 38 százalék szerint ez nem fog változni, 18 százalék szerint pedig javulni fog. Három százalékuk nem tudta a választ vagy nem akart válaszolni.

A felmérés szerint a romániaiakat a következő dolgok aggasztják: infláció, árak (19 százalék), alacsony jövedelem, életszínvonal (17 százalék), korrupció, lopás (16 százalék), munkahelyek (8 százalék), gazdaság, gazdasági válság (7 százalék), egészségügy (7 százalék), külföldi adósság (4 százalék), oktatás (3 százalék), különnyugdíjak (3 százalék), migráció (3 százalék), ukrajnai háború (3 százalék), politikai osztály, politikusok (3 százalék), infrastruktúra, utak (3 százalék), adók, illetékek (2 százalék), egyéb (1 százalék). A megkérdezettek 1 százaléka nem válaszolt.

 

Kitartóan sokan ülnek volán mögé drog- vagy alkoholfogyasztás nyomán

Hirdetés

Vasárnap a rendőrök elvették 343 jármű forgalmi engedélyét és bevontak 744 jogosítványt. Utóbbi szám már önmagában is meghökkentő, de annak ismeretében még inkább, hogy 113-at alkoholos, 20-at kábítószeres befolyásoltság alatt történő vezetés miatt.

A belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt nap 5345 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra, ebből 3734 közrendfenntartó jellegű volt, 1611 esetben sürgősségi fellépésre volt szükség. 1020 lehetséges bűncselekményről érkezett bejelentés, ennek 25 százalékában hivatalból járt el a rendőrség. A rendőrségnek hatékony vasárnapja volt, hiszen 228 bűnelkövetőt értek tetten, az elkövetett bűncselekmények száma 250-re rúg. Ezenkívül elfogtak 16 országos vagy nemzetközi körözés alatt álló személyt. A katasztrófavédelem 44 ellenőrzést végzett, 104 bírságot szabott ki 260 000 lej értékben. A tűzoltók ugyanakkor 25 embert mentettek meg egy nap alatt – nem csoda, hogy bíznak bennük az emberek. A belügyi szervek helikoptereinek 10 küldetésük volt az elmúlt nap, ezek során kilenc személyt mentettek meg.

 

AC/DC-s polót viselő lázadókkal” hívja fel a fiatalok figyelmét a kommunizmus borzalmaira a CNSAS

A Szekuritáte Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) új figyelemfelkeltő kampány indított Facebook-oldalán: korabeli képekkel hívja fel a mai fiatalok figyelmét, hogy a kommunizmusban akár egy a ruháján viselt felirat miatt is eljárás indulhatott valaki ellen. A bejegyzés képein, melyek a Szekuritáté archívumából származnak, olyan bukaresti fiatalok láthatóak, akik az 1980-as években azért számítottak rendszerellenesnek, lázadónak, mert ruháikra olyan „nyugati” zenekarok nevét írták, mint a Metallica, a Queen vagy az AC/DC. A CNSAS munkatársai egyébként párhuzamot állítanak a közleményben a mai szabad világgal, amikor a fiatalok felszabadultan bulizhatnak például az olyan fesztiválokon, mint az Untold vagy az Electric Castle. A CNSAS egyébként néhány nappal ezelőtt szintén egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a nyilvánosság elé tárja a Szekuritáté eddig rejtegetett dokumentumait, hogy szemléltessék a rendszerváltás előtti módszereket és borzalmakat, illetve, hogy a múlt szörnyűségei ne ismétlődhessenek meg, és többé ne térhessen vissza egy hasonló rendszer.

Hirdetés