A kutyfalvi református templom 2016-ban és 2022-ben (fotók: Fall Sándor, Kiss Gábor)

Hét percig tartott a pusztító vihar, hat évig dolgoztak a kutyfalvi templom helyreállításán

A Maros megyei településen nem könnyen felejtik el azt a hét szörnyű percet.

Hirdetés

2016. június közepén hatalmas erejű vihar pusztított Kutyfalván. A Maroludastól néhány kilométerre fekvő településen mindössze hét percig tombolt az ítéletidő, de ez elég volt ahhoz, hogy a szél hatalmas károkat okozzon a házak tetőszerkezetében, kicsavarjon évszázados fákat a falu szélén álló Degenfeld-kastély kertjében és gyakorlatilag leborotválja a református templom tetejét.

Pár nappal a vihar után mi is ott jártunk, miután Lukács Vilmos István református lelkipásztor a történtekről hírt adott a Facebookon és segítséget kért. Kutyfalván megdöbbentő látvány fogadott, már messziről látszott, hogy az ítéletidő nem kímélte az útjában álló épületeket és fákat. A parókia segélykérésére a helyi önkormányzat, az Erdélyi Református Egyházkerület és a magyar kormány is válaszolt és egy-két nappal a történtek után el is kezdődött a károk felmérése és az újjáépítés tervezése.

A munkálatok nemrég befejeződtek, október elsején pedig a kutyfalvi gyülekezet hálaadó istentisztelettel ünnepelte, hogy a templom ismét teljes pompájában áll, jobb állapotban, mint valaha.

Hat évbe tellett a templom teljes felújítása. A torony fémlemezekkel borított sisakját 2018-ra sikerült teljesen újraépíteni és a sérült tornyot kijavítani, de a 15. század óta álló, azóta többször is átépített műemléktemplom teljes felújítása a hosszú adminisztratív munka miatt még évekig tartott.

Hirdetés

A templom új szigetelést, vízelvezető rendszert, fűtésrendszert, tetőszerkezetet és nyílászárókat is kapott, restaurálták a padokat és a a 18. századi szószék mintázatát is. A munkálatok teljes összege meghaladta a 600 ezer lejt, a költségek ennek nagy részét a magyar kormány biztosította az Erdélyi Református Egyházkerületen keresztül, de adományokból is sok pénz gyűlt össze.

További részletekért és fotókért kattintson át az egyházkerület honlapjára.

Hirdetés