Helyretette pártelnöke az energiaügyi minisztert: olyan nincs, hogy ne fizessük ki a számlákat és a büntetőkamatokat

Legalábbis amíg a kormány nem fogad el új, ezt lehetővé tevő jogszabályt – figyelmeztetett Florin Cîțu.

Hirdetés

Az égbe szökő energiaárak a kormányt is lépéskényszerbe hozták, és ahogy ilyenkor szokás, egyes kormánytagok – lévén politikusok – bombasztikus nyilatkozatok révén próbálják elhitetni az emberekkel, hogy képesek megoldani a problémát, és megbüntetni a felelősöket.

Így tett Virgil Popescu energiaügyi miniszter is, aki a hét elején azt mondta: olyan nincs, hogy az embereknek ki kelljen fizetniük a szolgáltatók által kiszámlázott, pofátlanul magas összegeket, vagy a számlafizetés elmulasztása miatti büntetőkamatokat.

Popescu mindezt annak kapcsán mondta, hogy egyes szolgáltatók fittyet hánytak a hatályos jogszabályoknak, és nem alkalmazták a számlák kiállításakor a kormány által rögzített árakat, illetve az árkompenzációt.

A miniszter onnan kapott dorgálást kijelentése miatt, ahonnan valószínűleg a legkevésbé várta: pártbeli elöljárója, Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke figyelmeztetett mindenkit, hogy a számlák kifizetését nem lehet megkerülni.

Cîțu, aki korábban miniszterelnök, illetve pénzügyminiszter is volt, azt mondja:

a számlákat és a büntetőkamatokat mindaddig ki kell fizetni, amíg nincs olyan jogszabály, amely lehetővé tenné, hogy ne fizessünk.

A pártelnök szerint a miniszter kijelentése törvénysértésre való felbujtásnak minősül, amíg a kormány nem fogad el olyan sürgősségi rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy megtiltsák a fizetni nem tudó fogyasztók lekapcsolását a hálózatról, vagy azt, hogy a szolgáltatók büntetőkamatot számoljanak fel.

Emellett azt is lehetővé tehetnék, hogy az emberek több hónapra leosztva, akár szeptemberig havi részletekben fizessék ki a magas összegű számlákat.

Cîțu azt is elárulta, hogy a koalícióban még nem tárgyaltak a jelenleg a lakosság számára legégetőbb problémáról, de hamarosan napirendre tűzik, és megvitatják a lehetséges lépéseket.

Burkoltan bírálta ugyanakkor a koalíciós partner Szociáldemokrata Pártot (PSD), mondván: nem kellene olyan ígéreteket tenni a helyzet megoldására, amelyek hatalmas terhet rónának az államkasszára.

A PSD ugyanis többek között az energiahordozók áfájának csökkentését javasolta, már februártól.

Cîțu azt is elmondta, szerinte elsősorban a rászorulókon kell segíteni, mivel a kormány nem fizetheti ki a számlákat mindenki helyett.

Hirdetés

Eközben Cătălin Predoiu igazságügy-miniszter is igyekezett lehűteni a kedélyeket, miután csütörtökön felkérte a legfőbb ügyészséget, hogy vizsgálja ki, nem merül-e fel a bűncselekmény gyanúja a brutális rezsiszámlák kapcsán.

Predoiu csütörtökön este jelezte:

senki se számítson arra, hogy az ügyészek majd jól rátörik az ajtót a szolgáltatókra,

és nem lesznek különleges műveletek szokványos gazdasági tranzakciók kapcsán.

Mint elmagyarázta, ő csupán „útmutatást” adott a legfőbb ügyésznek, amelyben felkérte, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket bármilyen bűncselekmény felderítésére, megelőzésére és megfékezésére az energiaválság és a magas energiaszámlák kapcsán.

Elmondta, az igazságügy-miniszternek alkotmányos joga ilyen útmutatásokat adni, amelyek megszabják a prioritásokat az ügyészségek számára.

Mint mondta, az útmutatásra azért volt szükség, mert az ügyészek nem rendelkeznek minden szükséges eszközzel, hiányoznak az emberi erőforrások és a logisztikai körülmények sem a legjobbak, így szükséges megszabni a fontossági sorrendet a vizsgálandó ügyek között.

Azt azért elárulta, hogy a kormány többek között azt vizsgálja, hogyan kaphattak egyes iskolák csillagászati összegű rezsiszámlákat, amikor az oktatási intézmények esetében rendeletben rögzítették az energiahordozók árát.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) közben nem tétlenkedett: a Gaz Vest földgázszolgáltatót és az Electrica Furnizare áramszolgáltatót is 200-200 ezer lejre bírságolta meg, amiért a számlák kiállításakor nem alkalmazták az ártámogatást.

Hirdetés