Még az energiaügyi minisztert is megpróbálta átverni a számlával a szolgáltatója

De Virgil Popescu kemény fellépést ígér a törvényt megsértő áram- és földgázszolgáltatókkal szemben.

Hirdetés

Ha nem lenne elég a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válság, az utóbbi hónapokban még egy energiaválság is csatlakozott hozzá: az áram- és a földgázárak különböző okok –  többek között az orosz-nyugati ellentét és az EB elhibázott, irreális energiapolitikája – miatt folyamatosan emelkedik.

A bukaresti kormány mindezt többek között az árak rögzítésével és állami kompenzáció bevezetésével próbálta ellensúlyozni – de a szolgáltatók egy része valamiért úgy gondolja, hogy a profitmaximalizálás érdekében magasról tehet az intézkedésekre, ezért olyan, csillagászati összegű számlákat állítottak ki, amelyek

sem a rögzített árról, sem az állami kompenzációról szóló rendelkezéseket nem tartják be.

Az érintett szolgáltatók azonban most nagyon megüthetik a bokájukat. Pofátlanságuk ugyanis túlzott magabiztossággal és figyelmetlenséggel is társult, így történhetett meg, hogy még a kompenzációs rendszer egyik kiötlőjének, Virgil Popescu energiaügyi miniszternek is olyan számlát küldött a szolgáltatója, amelyen egyik, a rezsiköltség csökkentését célzó intézkedést sem alkalmazták, így aztán azon jókora összeg szerepel.

A miniszter ezt hétfőn este árulta el. Mint ahogy azt is, hogy a törvénysértések miatt ráküldte a fogyasztóvédelmi hatóságot a szolgáltatókra, így komoly bírságok várhatók.

A miniszter elmondta, a szolgáltatók azzal védekeznek, hogy nehéz átállítani az informatikai rendszerüket az új számlázási módszerre, de ezt nem tartja túlságosan hihető indoknak.

Hirdetés

Popescu figyelmeztette a szolgáltatókat, hogy azonnal számolják át a számlákat a hatályos törvény alapján, és annak megfelelő számlákat küldjenek ki a fogyasztóknak. Mint mondta, úgy értesült, hogy hétfőre az utolsó szolgáltató is átállította az informatikai rendszerét, így az már korrekt módon számolja ki a díjakat.

A miniszter arra kéri az embereket, hogy ne fizessék ki azokat a számlákat, amelyeket szemlátomást a kompenzáció nélkül állítottak ki,

mert „tolvajnak nem fizetünk”, hanem kérjenek újraszámolást, ha pedig a cég erre nem hajlandó, tegyenek panaszt a fogyasztóvédelemnél.

Egyben figyelmeztette az érintetteket, hogy nem csak a fogyasztóvédelemmel, hanem az energiaár-szabályozó hatósággal, az adóhivatallal, kartellgyanú esetén pedig a Versenytanáccsal is meggyűlhet a bajuk.

Hirdetés