HÉÉÉ, MEDVE! – tudatta választékosan a brassói polgárokkal a katasztrófavédelem

Kimaxolták a közvetlenséget a mobiltelefonra küldött riasztásban.

Hirdetés

Az már egyre kevésbé számít újdonságnak, hogy Erdély hegyvidéki részein rendkívüli mértékben elszaporodtak a medvék, olyannyira, hogy már a településeken is randalíroznak.

És nem csupán a kisebb falvakban, eldugottabb helyeken, hanem már a nagyvárosokban is.

Például Brassóban is.

A medvejárás akkora problémát jelent, hogy az érintett megyékben a katasztrófavédelem a mobiltelefonos riasztási rendszer részeként a vihar-, tűz- vagy árvízriasztások mellett a medveveszélyre is külön riasztást ad ki.

Az utóbbi hónapokban akár napi rendszerességgel.

Vélhetően ennek a monotonitását unhatta meg a katasztrófavédelem diszpécserszolgálatának egyik illetékese, aki hétfőn este meglehetősen eredeti módon dobta fel a megszokott, szürke hivatali nyelven megfogalmazott riasztást.

Az ugyanis a következőképpen kezdődött: HÉÉÉ, MEDVE! (Románul: URSU BĂĂĂ).

Ezt követte a szokványos tudnivaló arról, hol látták a nagyvadat, amelyet nem ajánlatos megközelíteni vagy etetni.

A katasztrófavédelem kedden fegyelmi vizsgálatot indított az ügyben,

és közölte: a diszpécser „hibázott”, amikor nem a hivatalos módon jelezte a medvét, ezért elnézést is kért.

Hirdetés

Azt azért megjegyezte: az üzenet ettől függetlenül elérte a célját, vagyis azt, hogy az emberek legyenek óvatosak, és kerüljék el azt a környéket, ahol a medvét jelezték.

Pedig talán nem is lett volna szükséges a bocsánatkérés.

Merthogy abban biztosak vagyunk, hogy erre az üzenetre sokkal inkább felfigyeltek az emberek, és jobban észben tartották, mint egy szokványos medveriasztást.

Éppen ezért a hatósági illetékesek akár még azon is elgondolkodhatnának, hogy a továbbiakban minden üzenetet egy kicsit színesebben fogalmaznak meg.

Legalább ezzel ellensúlyozandó, hogy a riasztás során minden zsebben sikoltozni kezdő telefonok a szívbajt hozzák mindenkire.

Hirdetés