Házi feladat Cuctól az új kormánynak: autópálya-építés Szatmár és Szucsáva között

A távozóban lévő szállításügyi miniszter az új kormánytól elvárja, hogy megépítse azt, amire neki nem jutott ideje.

Hirdetés

Erősen kételkedünk abban, hogy ha Răzvan Cuc maradna a szállításügyi miniszter, akkor egykettőre megépülne az északi autópálya a petei határátkelő és Szucsáva, azaz a Partium és Bukovina között. A leköszönő tárcavezetőnek arra viszont volt gondja, hogy feladja a leckét az utódjának, aki máris egy nulláról elindított projekttel bizonyíthatja, hogy jobban ért az autópálya-építéshez.

A Szatmárnémeti és Szucsáva közötti sztráda terve szerepelt a PSD kormányprogramjában, csak hát nem sikerült vele semmit sem haladni. Cuc szerint eleve 2020 utánra tervezték a megvalósítását, de igyekeztek, hogy mihamarabb kiírják a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Az új kormány így készen kapja feladatot, amit végigvihet. Cuc úgy fogalmazott: ne keressenek majd kifogásokat, mert az a legkönnyebb, ha valaki az inkompetenciáját akarja leplezni, hanem vigyék tovább a projektet, keressenek rá finanszírozást, járják a munkatelepeket, mert máskülönben nem fog elkészülni.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 2020 januárjáig jelentkezhetnek az érdeklődő cégek.

A leendő gyorsforgalmi út nyomvonala érinti Szatmárnémetit, Nagybányát, Dést, Besztercét, Dornavátrát és Szucsávát.

Bár Cuc következetesen északi autópályáról beszél, és ahányszor az érintett megyékben jár, újabb ígértet tesz a megvalósítással kapcsolatos ügymenet felgyorsítására, a Hotnews szerint ez az autópálya nem szerepel abban a szállításfejlesztési mestertervben, melyet Brüsszel is elfogadott, és amely a 2030-ig tervezett szállítási beruházásokról rendelkezik, illetve megjelöli a prioritásnak tekintett fejlesztéseket. A stratégiai dokumentum nem említ Szatmárt Szucsávával összekötő autópályát, csak egy gyorsforgalmi utat Szatmár és Beszterce között, és egy már létező út korszerűsítését Beszterce és Szucsáva között.

Hirdetés