Hazai rögvalóság: 14 óra várakozás után halt meg egy idős nő egy sürgősségi kórházban

A nyugdíjas asszony fia karjaiban halt meg, aki feljelentést tett az ügyben.

Hirdetés

Fia karjaiban halt meg egy 70 éves Constanța-i asszony a megyei kórház sürgősségi részlegén, miután 14 órán át várakozott, de semmiféle ellátást nem kapott.

A nyugdíjas nő február 1-én reggel kezdett mellkasi fájdalmakat érezni, amivel párhuzamosan levegőt is egyre nehezebben kapott. A család rögtön értesítette a mentőket, ám az asszony a sürgősségi osztályon az első 12 órában egy széken ülve várakozott. Ezt követően elektrokardiográfiai vizsgálatot (EKG) végeztek rajta, amiből kiderült, hogy folyadék van a tüdejében, de ezután sem foglalkozott az esettel senki.

14 óra várakozás után a beteg kapott végre egy ágyat, de nem sokkal ezután a fia karjaiban elhunyt.

A férfi szerint a hosszú várakozás alatt csak egy asszisztensnő állt szóba az édesanyjával, aki megtapogatta, majd szó nélkül ott hagyta.

Az áldozat fia az orvosi kamaránál és a rendőrségen is feljelentést tett, a rendőrök gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak.

Hirdetés

Az idős nő egyébként zöld kódot kapott érkezésekor, ami azt jelenti, hogy legkésőbb 60 percen belül el kellett volna látni.

Az érvényes jogszabályok szerint a vétkes orvos háromezer, a kórház pedig akár 30 ezer lejes büntetést is kaphat, ha nem látják el idejében a betegeket.

Amellett, hogy a hazai egészségügyi helyzet katasztrofális, az orvoshiány pedig krónikus, az eset egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy nagyon sokan rosszul definiálják a sürgősségi kórházak feladatát, és olyan csip-csup ügyekkel zaklatják az ottani orvosokat, amit a háziorvossal vagy egy specialistával kellene megoldaniuk. Ezzel lefoglalják az amúgy is kevés orvos idejét, akik így sokszor nem tudják ellátni a valóban sürgős eseteket.

Hirdetés