Hátha nem késő még: lassan de biztosan növekszik az oltakozási hajlandóság

Kérdés, hogy az lehet-e az oka, hogy ismét berobbant a járvány (újabb) hulláma. De lehet, hogy a fokozatosan bevezetett korlátozások miatt növekednek az oltásszámok.

Hirdetés

Riasztó mértékben növekednek a napi esetszámok Romániában, s amint azt a járványügyi szakértők is előrevetítették, rendkívül nehéz őszi hónapok elé nézünk, a kórházak pedig óriási terhelés alá kerülnek amiatt, hogy a lakosság több mint hetven százaléka még mindig nem oltatta be magát.

A járványfrontról viszont egy valamelyest biztató hír is érkezik: (szabad szemmel is látható módon) növekszik az oltakozási hajlandóság. A legfrissebb hétfői közlemény szerint 17 986 személy kapott az engedélyezett vakcinák valamelyikéből, ebből 15 633-an első alkalommal oltakoztak.

Úgy tűnik első ránézésre, a hajlandóság növekedése főleg azzal magyarázható, hogy a fertőzöttségi ráta emelkedése miatt egyre több nyilvános helyen be kell mutatni a védettségi igazolványt, de persze a járvány negyedik hullámának a berobbanása is meggyőzhetett számos bizonytalankodót.

Hirdetés

Néhány fontos adat még arról, hol is tartunk az oltáskampánnyal:

  • eddig 10 071 932 dózist adtak be,
  • 5 482 882 személy kapta meg az első dózist,
  • 5 338 849 – de ez még mindig csak a lakosság 27 százaléka.

 

Hirdetés