Hátborzongató: hét hónap alatt több mint kilencszázan haltak meg a romániai közutakon

Nagyon úgy néz ki, az ország nem fog egyhamar kikerülni az Európai Unió szégyenpadjából, már ami a tragikus közúti balesetek számát illeti.

Hirdetés

Drámai adatok érkeznek a honi halálutakról. Itt adtunk hírt arról, hogy az ország miért van még mindig az európai gyászlista élén, s ha az újabb számokat nézzük, ez valószínűleg 2021 végén sem lesz másképp.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője által frissen bemutatott statisztika is ezt támasztja alá:

  • az év első 7 hónapjában 2586 balesetről készült jegyzőkönyv;
  • a közúti incidensek során 932-en meghaltak és 2000-en súlyosan megsebesültek.

Összehasonlításképp: 2019-ben 4421 balesetet regisztráltak és 894-en hunytak el, tavaly 3637 baleset 821 személy életét oltotta ki. Az egyetlen jó hír tehát az, hogy valamelyest csökkent a balesetek száma, a halálos áldozatoké viszont megnövekedett. És itt van még néhány beszédes szám:

  • a legtöbb súlyos baleset (ismét) a gyorshajtás és a szabálytalan előzések miatt történt január és július között (109 halott, 38 súlyos sérült);
  • míg a szabályszegő gyalogosok közül 58-an vesztették életüket.

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy július 23. és 25. között volt a leggyászosabb hétvége idén, legalábbis ebben a kategóriában: három nap alatt 35 súlyos közúti baleset volt, 24-en vesztették életüket a halálutakon. A legsúlyosabb baleset Bákó megyében történt, ahol öt felnőtt és két gyermek vesztette az életét.

Hirdetés