Hat vonat vesztegel Arad és Temesvár között, mert megint lángokban áll egy mozdony

Ez a hét sem indul jól a román vasúttársaságnál. Egy nappal korábban Csíkszereda mellett történt tragikus kimenetelű vonatbaleset.

Hirdetés

A romániai vasúti infrastruktúra siralmas állapotából fakadó leállásokból és balesetekből nem volt hiány ezen a nyáron (sem), és sajnos alig kezdődött el a hét, máris áll a vasúti forgalom egy fontos útvonalon.

Hétfő reggel egy Arad és Temesvár között közlekedő személyszállító vonat mozdonya gyulladt ki a Temesság és Vinga közötti szakaszon, aminek következtében minden más járatot kénytelenek voltak leállítani. Hat vonat vesztegel a két város között, melyek már egészen biztosan jelentős késéssel fognak a célállomásokra érkezni.

A vasúttársaság közleménye szerint a kigyulladt mozdony eloltásához tűzoltók érkeztek a helyszínre , ezzel párhuzamosan a műszaki személyzet ellenőrzi a felsővezetékek esetleges károsodását.

A tüzet sikerült eloltani, az utasokkal teli szerelvényekért dízelmozdonyokat küldtek. A kigyulladt mozdony vezetőjét orvosok látták el.

A CFR alkalmazottainak szakszervezete kifakadt a vasúti társaságnál egyre gyakrabban megmutatkozó problémák miatt. Vezetőjük szerint súlyos következményei vannak/lesznek, hogy kiöregedett egy generáció, helyüket pedig kevésbé tapasztalt személyek veszik át.

A régi mozdonyokkal még több gond lesz, ha ez a generáció nyugdíjba vonul. A kormány nem biztosít pénzt a mozdonyok megfelelő karbantartásához, ugyanakkor képtelen újabbak beszerzésére európai uniós források felhasználásával. Ezt a helyzetet megelégelve a szakszervezet tiltakozó megmozdulásokat szervez a szállításügyi minisztérium bukaresti épülete elé.

Hirdetés

Egy nappal korábban, vasárnap Csíkszereda közelében, Zsögödfürdőnél történt két ember életét követelő vonatbaleset. A korszerűsítés alatt álló vasúti átkelőnél egy személyautó sofőrjét megtéveszthette, hogy az automata sorompó nem üzemelt (pár hónappal ezelőtti felszerelése óta folyamatosan fel van emelve), és nem vette észre a közeledő vonatot.

Az ütközés után a vonat több mint kétszáz méteren tolta maga előtt az autót, mely kigyulladt. A személyautó mindkét utasa meghalt, a lángok a mozdonyra is kiterjedtek, a vonat utasainak élete viszont nem forgott veszélyben.

A zsögödfürdői vasúti átkelőnél mindig is gyakoriak voltak a balesetek. Hiába újították fel, a vasúttársaság nem helyezte működésbe a felszerelt automata sorompókat, pedig ezt a csíkszeredai önkormányzat is kérte írásban. A vasúttársaság arra hivatkozik, hogy a fejlesztés egy átfogó projekt része. Amíg el nem készülnek, addig a sofőröket a stoptábla és az andráskereszt figyelmezteti a kötelező megállásra.

Hirdetés