Hat elnökjelölt több mint 14 millió euróból kampányolt. Igen, mindezt Ön fizeti!

Természetesen Kelemen Hunor is beállhat a sorba a kasszánál. Mindenki dobjon el mindent, rejtse el az éles tárgyakat: igen komoly számsorok következnek.

Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által bemutatott adatok szerint

a 14 államfőjelölt összesen 70,2 millió lejt költött el korteskedésre,

de a kampányfinanszírozási törvény szerint az állam nagylelkűen megtéríti azoknak a jelölteknek a kiadásait, akik sikeresen átlépték a 3 százalékos küszöböt.

Klaus Iohannis például 18 milliót, Viorica Dăncilă 18,2 milliót, Dan Barna 7,4 milliót, Mircea Diaconu 16,29 milliót, Theodor Paleologu 7 milliót, Kelemen Hunor pedig 445 000 lejt igényelhet vissza az államkasszából. Ez így nagyjából azt jelenti, hogy

adófizetőkként több mint 14 millió eurót dobtunk össze annak érdekében, hogy a jelöltek minél ügyesebben kampányoljanak nekünk.

Azt persze nem tudhatjuk biztosra, hogy a haverok cégei mennyire járnak jól egy ilyen buli alkalmával (van egy tippünk), az azonban biztos, hogy a finanszírozásra vonatkozó törvény meglehetősen nagyvonalú: az államfőválasztás esetében például kimondja, egy jelölt a bruttó minimálbér (azaz 2080 lej) húszezerszeresét is elköltheti korteskedésre – ez úgy 10 millió dollár körül van –, s ha begyűjti a voksok 3 százalékát, akkor ezt is vissza kell fizetnünk a neki.

A választási hatóság szerint egyébként olyan jelölt is van, aki egyetlen lejt sem költött kampánycélokra: Sebastian Popescuról van szó, aki végül 30 850 szavazatot gyűjtött össze (0,3 százalékot).

Hirdetés

Ezt a számot nyilván nem neki küldjük:

Hirdetés