Hamarosan újraindul(hat) az élet, maszkban, kesztyűben: bárki hozzászólhat a szakértők ajánlataihoz

A szabályok egyelőre nincsenek kőbe vésve: közvitára bocsátották őket. Szóval még bármi bárhogy (máshogy) alakulhat.

Hirdetés

Tehát: lehet, hogy teljesen más lesz a végső határozat, amelyet május 15. után kötelező lesz betartani mindenkinek, aki Románia területén él és mozog. A dokumentum 13 oldalas és gondolhatják, tele van szabályokkal. A mi érdekünkben, persze. A leggyakrabban előforduló terminusok: maszk, két méter távolság, kézmosás, fertőtlenítés, hőmérőzés, gumikesztyű. Na de nézzük sorban.

1. Borbély, fodrász, manikűr, pedikűr, kozmetika.

Ez szinte mindenkit érint és vagy érdekel, aki nem intézte el a séróját otthon a karantén alatt. Szóval: odamenni előzetes bejelentés alapján lehet, de csak úgy, hogy egy időben ne várakozzon több szépülésre vágyó ember a belső várótérben. Továbbá a beltérben 4 négyzetméternyi teret kell biztosítani minden ügyfélnek, valamint senki sem állhat, ülhet két méternél közelebb senki máshoz. Na, itt lesz majd számigálás. Aztán jó előre szólni kell a kedves ügyfélnek, hogy érkezéskor hőmérőzni fogják, ne legyen láza, mert akkor máris baj van. A borbélyok, fodrászok, manikűrösök, pedikűrösök és kozmetikusok természetesen állandóan maszkot és gumikesztyűt viselnek, fertőtlenítenek minden kedves ügyfél után és a maszkot legtöbb négy óra elteltével cserélik.

2. Nyolcadikosok, érettségizők, figyelem, jön a kiscsoportos maszkos felkészítőtábor!

Az említett diákok, akik vizsga, illetve érettségi elé néznek, felkészítőkön vesznek részt a megmérettetés előtt, méghozzá a jó öreg iskolában. De amint azt már belengették, nem csak úgy besétálnak és tanulnak kicsit. Először is: legtöbb 10 fős csoportokban és legtöbb 3 órán át zajlik az okítás, legalább 10 perces szünetekkel az órák közt, hogy ki lehessen szellőztetni. A szüneteket úgy kell időzíteni, hogy legtöbb két tízes csoport legyen egyszerre tantermen kívül. Az iskolába belépni csak kézfertőtlenítés és lázmérés után lehet. Természetesen mindenki (diák, tanár, igazgató, mindenki!) maszkot visel, amíg az iskolában van. A tantermekben pedig úgy kell ülni, hogy egy diák, egy üres hely, egy diák, egy üres hely satöbbi. Minden irányban, természetesen. A maszkokat az erre a célra kialakított helyen lehet eldobni. Aki meghűlt, krónikus betegségben szenved vagy krónikus beteg emberekkel, esetleg 65 éven felüliekkel lakik, az nem mehet iskolába, másképp kell felkészíteni.

3. Templomok, vallási szertartások.

A jó hír, hogy lehet templomba menni. De nem akárhogy. Csak maszkban. És csak úgy, hogy minden egyes beltérben tartózkodó ember számára biztosítják a 8 négyzetméternyi biztonságos teret. Na, megint lehet majd számigálni. A bejáratnál kötelező lesz a kézfertőtlenítés. Továbbá edzett szemű illetékes áll a kapuban, aki ránéz minden egyes betérőre és megállapítja (ránézésre), hogy az illető köhög-e, tüsszög-e vagy éppen folyik-e az orra. (Erre igazán kíváncsiak vagyunk.) Nem ajánlott (különösen ortodoxoknak) az ikonok, egyéb szent tárgyak csókolgatása, megérintése. Inkább hajoljanak meg vagy térdeljenek le előttük. Az áldást minimum egy méter távolságból ajánlott osztani. Az oltári szentséget csak egyszer használatos kanalakkal, poharakkal lehet kiosztani. Magukat a vallási szertartásokat viszont Isten szabad ege alatt kell cerebrálni, a biztonságos távolság betartásával. Ja, nem ajánlott zarándokutakat sem szervezni.

4. Zárt terű munkahelyek.

A zárt térben levő munkahelyeken is kötelező a maszk viselése, a kézfertőtlenítés, a környezet fertőtlenítése, lesz itt is ránézéses betegségszűrés, sőt, hőmérőzés. A dolgozók legkevesebb 1,5 méterre dolgozhatnak egymástól, az egymással szemben levő íróasztalokat pedig paravánokkal kell elválasztani és a paravánokat fertőtleníteni. Csúsztatott munkaprogramot kell kialakítani, hogy a lehető legkevesebb dolgozó tartózkodjon egyszerre a munkahelyen. Ahol légkondi van, lehetőleg hétvégenként fertőtleníteni kell a rendszert.

5. Szállodák.

Ugye, a szállodák kinyitnak május 15. után, viszont a hozzájuk tartozó bárok, éttermek, cukrászdák, kávézók nem. Az étkezések a szobákban zajlanak, ez van. Ja, a szállodához tartozó játszóterek, medencék, szaunák, sporttermek, egyebek is zárva lesznek. (Na de így ki a fene akar szállodában lakni, kérdezzük halkan.) És a szállodai személyzetnek még egy sor (hosszú sor) szabályt kell megtanulnia, hogy a továbbra is rendkívüli körülmények közt fogadhassa a vendégeket. Hát, ha mi most szállodások lennénk, nagyon lefagyna a szánkról a május 15-i reményteljes mosoly.

6. Közszállítás.

Maszk, maszk, maszk! Mindenki tudja és unja is már, de azért mondjuk. Na és akkor, hogy mindenki értse: ha egy buszban például 30 ember fér el normális esetben, akkor május 15. után legtöbb 15 ember szállhat fel. Pont. A tömegközlekedési járművek nyitott ablakkal közlekednek majd, persze fertőtleníteni kell őket, négyóránként. Az utasoknak be kell tartaniuk a minimális egy méternyi távolságot. Ez is érdekes lesz.

7. Kórházak, ahol nem koronavírusos betegeket kezelnek.

Hirdetés

Ezek a kórházaknak elsősorban a beutalást kell elkerülniük, ha lehet, ehelyett az otthoni, illetve a járóbeteg-rendelőkben történő kezelést kell szorgalmazniuk. Ha mégis beutalásra van szükség, az illető páciensek egy szűrőn mennek át, és ha fertőzésgyanúsak, egy különleges osztályra kerülnek, ahol tesztelik őket és ha a teszt pozitív, átkerülnek egy koronavírusos betegeket kezelő kórházba. Ha nem, akkor folytatják a kezelésüket a kórkép szerint. És persze, maszk, védőruházat, fertőtlenítés, legkevesebb két méter távolság.

8. Fogászati rendelők.

Ez esetben is érvényesek lesznek az általános biztonsági szabályok: csak előzetes időpontkérést követően lehet fogorvoshoz menni, csak egy páciens tartózkodhat a rendelőben (kivéve, ha gyermekről vagy más sajátos esetről van szó), a váróteremben nincs tömörülés, az ott levő kávégépeket, víztartályokat, folyóiratokat, bármi kísértőt el kell távolítani, fertőtlenítés, maszk, távolságtartás, hogy csak a legszükségesebbeket soroljuk. Ja, akik karanténban vagy otthoni elkülönítőben vannak, esetleg bizonyítottan fertőzöttek és netán fáj a foguk, azok csak az ilyen esetek kiszolgálására kiképzett különleges rendelőkbe mehetnek.

Hát így állunk, nagyjából. Ismételjük, jelen pillanatban mindez egy ajánlatcsomag csupán, amelyet az illetékes hatóság éppen közvitára bocsátott. Hozzá lehet szólni, konstruktív ötletekkel elő lehet állni. És ez egyben azt is jelenti, hogy a fenti előírásokra jelenleg nem érdemes mérget venni. Lehet, hogy módosul.

Ha valaki esetleg böngészni szeretné az eredeti doksit, itt megteheti.

Hirdetés