Halló, akar ön báró Nopcsa lenni? Kis pénzért elintézzük. És még örökösödési joga is lesz!

Figyelem! Egy új svindli terjed Romániában, jelzik a nemzeti történelmi múzeum munkatársai.

Hirdetés

Az ósdinak számító varrógépes csalókat már mindenki ismeri. És olyan polgár is alig akad, aki ne kapott volna már e-mailt egy egzotikus nevű ügyvédtől, bankártól, esetleg egy valahol külföldön bajba került baráttól, hogy itt a nagy lehetőség, milliókat lehet szerezni, csak ehhez kéne egy kis kezdő tőke, vagy jaj, ellopták a bukszám, itt vagyok a világ végén, segíts már ki némi pénzmaggal.

A csalóknak folyton új forgatókönyveket kell kidolgozniuk. És tessék, itt van a legfrissebb: a Bukarestben levő Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai jelezték, hogy a nyilvános térben kering egy messziről bűzlő levél, melynek szerzője a múzeum egyik alárendelt intézménye, a Román Nemesség Nemzeti Archívuma munkatársaként mutatkozik be és azt ígéri az esetleg érdeklődő címzettnek, hogy segít neki beszerezni olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a címzett egy nemesi családhoz tartozik ééés… joga van bizonyos örökséget követelni.

Persze nem ingyen, hanem bizonyos összegért. És persze, miután a címzett szépen elküldi az összeget a segítőkész „közalkalmazottnak”, nemhogy kutyabőrt, kutyagumit se kap cserébe.

Nyilván mi, romániai magyar polgárok némileg védettek vagyunk a csalás e sajátos esetével szemben, hiszen ki az az ostoba csaló, aki egy magyarnak akarná eladni például a Ghica, Bibescu vagy Caradja bojárcsaládot. De ha valaki úgy jelentkezik be, hogy halló, akar ön Nopcsa báró lenni, vagy netán Hunyadi-leszármazott? (Ugye, a hírek szerint bennük román vér is csörgedezett.)

Egy szó, mint száz: jobb lesz vigyázni! Ha véletlenül ilyen levelet kapnak, nyugodtan dobják a kukába a többi mellé. És esetleg értesítsék a rendőrséget.

Hirdetés