Hajszálon múlt, hogy nem járt tragédiával az átjárón való előzés (VIDEÓ) – hírek szombaton 

A jövő héten tartják a nyolcadik osztályosok országos képességfelmérő vizsgáját. Négy sört ivott, majd autóba ült egy Iaşi megyei rendőr, nem kellett volna.

Hirdetés

Kétezer lejre büntették a sofőrt és ugrott a jogosítványa is, amiért semmibe vette a közlekedési szabályokat

Az autós fedélzeti kamerák megjelenése és elterjedése óta folyamatos vita folyik a közlekedési közösségi fórumokon, hogy azok használata sok esetben visszaélésre, zsarolásra adhat okot, és egyre csak szaporítja az önkéntes rendőrökké felcsapó sofőrök számát.  

Valószínű, hogy több hasonló eset is előfordult, de azt ma már senki nem vitatja, hogy ezek az eszközök használata számos alkalommal segítette a rendőrség munkáját, perdöntő bizonyítékokat szolgáltatva a közlekedési szabálysértések, kihágások és bűncselekmények felderítésekor.  

Fedélzeti kamera nélkül az a suceavai sofőr is megúszta volna a felelősségre vonást, aki egy gyalogátjárón készült előzni, és majdnem elgázolt egy az úton szabályosan átkelő gyermeket.  

Az internetre feltöltött videóból kiderül, hogy egy furgon megáll és elsőbbséget ad a gyalogosnak. A mögötte közlekedő személygépkocsi ekkor előzésbe kezd, és csak a gyors vészfékezésnek köszönhetően kerülte el, hogy elgázolja a gyermeket. A felvételek megtekintése után a rendőrség azonosította a helyszínt és a szabálytalankodó sofőrt.  

 

A 45 éves férfi nem fogyasztott alkoholt, de a közlekedési szabályok semmibe vétele borsos bírságot eredményezett, hisz 1.980 lejes pénzbírsággal sújtották, és 120 napra eltiltották a járművezetéstől.  

A rendőrség szerint a sofőr közlekedési szabályokat megszegő magatartása felháborodást keltett a szabályosan közlekedők körében, és növelte a közúti kockázatokat. A suceavai rendőrök már több alkalommal is intézkedtek az interneten közzétett videófelvételek alapján. 

Kedden kezdődik az országos képességfelmérő vizsga 

Közel 3400 vizsgaközpontban zajlik június 25-étől a nyolcadik osztályosok országos képességfelmérő vizsgája. 

Ligia Deca oktatási miniszter azt írta a Facebookon, hogy a dolgozatokat ezúttal is digitálisan javítják. A próbavizsgát követően érkezett visszajelzések alapján azonban fejlesztették a platformot, így ha a feleletválasztós kérdéseknél a két javító tanár által adott pontszám eltér, a rendszer visszautalja a dolgozatot a két tanárnak ellenőrzésre és a hiba javítására. A lehető legegységesebb értékelés érdekében a javítás megkezdése előtt az oktatási minisztérium értekezletet tart a javító tanárok számára.  

A miniszter arról is beszámolt, hogy a vizsgasorozatot előkészítő távértekezleteken a megyei szervezőbizottságok elnökei arról biztosították, hogy valamennyi vizsgaközpontban adottak a szükséges erőforrások a tudásfelmérő megfelelő lebonyolításához.  

A nyolcadikosok június 25-én román nyelv és irodalomból, 27-én matematikából írásbeliznek, míg 28-án az anyanyelvből vizsgáznak. Az eredményeket július 3-án teszik közzé. 

Hirdetés

Sok sikert kívánunk a diákoknak!  

Az állásába kerülhet a rendőrnek az ittas vezetés, és ez még a kisebb problémája

Rájár a rúd a tilosban járó rendőrökre a napokban. A DNA ügyészei a héten vették őrizetbe Mihai Rust, a Kolozs Megyei Rendőrség főnökét, Aurelian Mircea Rotart, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjét és két rendőrbiztost.

Rust hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hamis tanúzással gyanúsítják, miután gyorshajtással lebukott, majd beosztottjaival okosban elrendeztette, hogy ne vegyék el a jogosítványát és pénzbírságot se kelljen fizetnie.  

Továbbá őrizetbe vették Florin Dogarut, a Fehér Megyei Rendőrség vezetőjét, miután a DNA hivatali visszaéléssel gyanúsította meg.  

Ez alkalommal egy Iaşi megyei rendőrt csíptek fülön a kollégái, akik maguk is felhúzták a szemöldöküket az alkoholszondás vizsgálat eredménye láttán. A 44 éves hârlăui férfi leheletében 0,86 mg/l légalkoholkoncentrációt mutatott ki a teszt, ami körülbelül négy 3,5 dl-es pohár sör vagy 2 dl tömény szeszes ital elfogyasztásával egyenlő.  

A szolgálaton kívüli ittas rendőrt biológiai mintavétel céljából egy egészségügyi központba szállították. Az alkohol vagy más tudatmódosító szer befolyása alatt elkövetett járművezetés bűncselekménye miatt bűnügyi dossziét nyitott a rendőrség.  

Amennyiben a vérvizsgálat megerősíti az alkoholszonda eredményét, Mihai Gabriel Furtună a rá váró büntetőeljárás következményeivel való szembenézés mellett elveszítheti az állását is.  

 

 

Hirdetés