Hajaj: bárhol bevezethetik a kötelező utcai maszkviselést

A katasztrófavédelmi bizottság már elfogadta az erre vonatkozó ajánlást.

Hirdetés

Mivel az állampolgárok nem viselkedtek jól, és a járványhelyzet rosszabbra fordult, a kormány arra készül, hogy lehetővé tegye az utcai maszkviselés kötelezővé válását.

Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság – amelyet Ludovic Orban miniszterelnök vezet – kedden este fogadta el azon szigorító intézkedéseket, amelyek az illetékesek szerint hozzájárulhatnak a koronavírus-járvány megfékezéséhez.

Ahhoz, hogy az intézkedések hatályba lépjenek, a kormánynak határozatot kell elfogadnia a témában – ez várhatóan a szerda esti kormányülésen történik meg.

Orban szerdán azt mondta: a kormány még mérlegeli, hogy a korlátozásokat az egész országra kiterjesszék, vagy csak a zsúfolt helyekre, mint a tengerpart, Bukarest, illetve a vírus által leginkább érintett megyék.

A miniszterelnök még kedden arról beszélt: ezek nem országos szinten kötelező intézkedések, hanem a helyi viszonyokat jobban ismerő megyei katasztrófavédelmi bizottságok dönthetnek az esetleges bevezetésükről abban az esetben, ha a járványhelyzet fokozódik.

A legdurvább ilyen megszorítás az utcai maszkviselés kötelezővé tételére vonatkozik. Eszerint ha a megyei katasztrófavédelmi illetékesek úgy látják, hogy bizonyos településeken vannak olyan helyszínek, ahol folyamatosan nagy a tömeg, és nem tartható be a másfél méteres távolság az emberek között, nem csupán a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön válik kötelezővé a szájmaszk, hanem az utcán is.

Az illetékesek azt is meghatározhatják, hogy milyen időintervallumokban nem lehet maszk nélkül utcára lépni.

Hirdetés

A maszkviselés kötelezettsége alól mentesülnek a nehéz fizikai munkát végző személyek és az öt év alatti gyerekek.

Ugyancsak elrendelhető a vendéglátóhelyek teraszainak és a játéktermeknek a bezárása este 11 és reggel 6 óra között, hogy ezzel is elejét vegyék a csoportosulásoknak.

Mindemellett a tengerparti strandokon csak a házaspárok, illetve a felnőttek által kísért gyerekek napozóágyai lehetnek két méternél közelebb egymáshoz.

A kormány várhatóan szerda esti ülésén dönt az újabb megszorítások alkalmazásáról.

És akkor most reménykedjünk, hogy azon a településen, ahol lakunk, ne kelljen bevezetni őket.

Hirdetés