Hajaj: a kevés vakcina miatt februárban akár le is lassulhat az oltási kampány

Mintha nem lenne már így is lassú.

Hirdetés

Izzadhatnak a román kormányzati és egészségügyi illetékesek, mivel a koronavírus elleni oltás iránti igény lassan meghaladja a rendelkezésre álló készleteket.

Ami februárra akár azt is eredményezheti, hogy még az eddiginél is lassabban halad majd az oltási kampány.

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora csütörtökön este elárulta: miután szétosztották a következő három napra szükséges oltásmennyiséget, még 130 000 adagnyi van tartalékban.

Természetesen a jövő héten érkező vakcinaszállítmánnyal együtt a továbbiakban ezeket is felhasználják, részben az első oltásra, részben az emlékeztető vakcina beadására.

A Pfizer-BionTech várhatóan hétfőn további 180 000 adagnyi oltást szállít, miközben február 8-áig 500 000 személy kapott időpontot az oltásra, amihez még hozzáadódik azok száma, akik a második oltást kapják meg.

Úgyhogy most úgy tűnik, éppen hogy elég lesz az oltóanyag: pont annyi áll rendelkezésre, amennyire igény van.

Február első hetének végére pedig majdnem teljesen kimerül a készlet.

Ezért aztán Gheorghiţă szerint február első két hete „komplikált” lesz – ezzel az alulfogalmazással arra utalt, hogy nem biztos, hogy mindenkinek jut vakcina, aki igényelte.

Persze ha az Európai Gyógyszerügynökség végre engedélyezi az AstraZeneca vakcináját is – ez január 29-én esedékes, mert minek az ilyesmivel sietni, elvégre csak világjárvány van –, akkor az új szállítmányok már megoldják a helyzetet.

Hirdetés

Azonban elővigyázatosságból azt a portált, amelyen időpontot foglalhatnak az oltást akaró polgárok, egyelőre átállították: februárra nem lehet időpontot foglalni, csak márciusra.

Ha elegendő oltás érkezik, akkor ismét megnyitják a februári jelentkezést is.

Március első húsz napjára eddig már jó 300 000-en jelentkeztek, csütörtökön másodpercenként 30 ezren kattintottak a portálra.

Gheorghiţă egyébként jó hírt is mondott.

Ő maga legalábbis derűlátó abban a kérdésben, hogy jövőre is meg kell-e ismételni az oltási kampányt.

Szerinte egyrészt azzal, hogy egy-másfél év alatt világszerte mintegy ötmilliárd embert beoltanak, sikerül elérni a szükséges szintű immunitást, így a járvány megszelídül, és legfeljebb szezonálissá válik.

Másrészt addigra már rendelkezésre áll számos olyan vakcina is, amely nem olyan kényes, mint a jelenleg használtak, amelyeket mínusz 70 fokon kell tárolni, így a háziorvosok is beadhatják majd őket.

A lényeg azonban az, hogy – még ha főleg a hideg évszakokban vissza-vissza is tér – a vírus már nem okoz olyan súlyos gondot, mint most.

Hirdetés