Hahó, hétfőtől nem lehet csak úgy besétálni egy teraszra! Itt vannak a hivatalos játékszabályok

Pénteken öntötték őket a hivatalos közlöny betonjába, hétfőig fel lehet készülni. Aranyos, nem?

Hirdetés

Mielőtt bármi egyebet mondanánk, képzeljük el a vendéglátósokat, amint örülnek a nagy újranyitásnak, no meg annak a rengeteg időnek (két kerek nap!), ami rendelkezésükre áll, hogy minden szabálynak megfeleljenek. (Miközben a cikket írom, a tévében épp egy vendéglátós mondja, a hatóságok tojtak arra, hogy esetleg időben szóljanak nekik, hátha sikerül is mindent szabály szerint előkészíteni. Ilyen az élet.)

Na de nézzük, mi vár a vendéglátósokra és mire számíthatunk mi, polgárok, akik szintén alig várjuk a hétfőt.

Kezdjük azokkal, akik biztonságos körülmények között dolgoznak majd azért, hogy mi jól érezzük magunkat.

Ahol szükséges, át kell szervezni az előállítási (például fogások, koktélok) rendszerét. (Hol szükséges? Nem derül ki. Hogyan kell átszervezni? Biztonságosan!)

Követni kell az alkalmazottak egészségi állapotát.

Szükség lesz egy naplóra is, amelybe bejegyzik az ügyfelek helyfoglalását, mégpedig azért, hogy ha véletlenül adódik egy fertőzés, könnyen el lehessen végezni a járványügyi ankétot.

Természetesen az alkalmazottaknak be kell tartaniuk az előírt távolságot, vagy ha ez nem lehetséges, akkor további biztonsági intézkedésekre lesz szükség (alkalmazottak számának csökkentése, műszakok bevezetése, védőfelszerelés használata).

A tér, a felszerelések és eszközök takarítását, illetve fertőtlenítését gyakrabban kell végezni.

A bejáratnál, illetve a mellékhelyiségek bejáratainál kézfertőtlenítős tartályokat kell elhelyezni.

Az asztalokat fertőtleníteni kell az ügyfelek távozása után.

Az egymás mellett levő asztalok között legkevesebb 2 méter távolságnak kell lennie.

Hirdetés

A kiszolgáló személyzetnek maszkot és védőkesztyűt kell viselnie. Ja, és a kiszolgálást nem ugyanabban a kesztyűben kell végezni, amelyet az asztalok takarítása és előkészítése során.

És akkor tessék, a ránk, teraszozni vágyó ügyfelekre vonatkozó szabályok:

Ha ki akarunk ülni valahova, előtte oda kell majd szólnunk, a helyfoglalás végett. Nem opcionálisan, kötelező módon. Mégpedig azért, hogy elkerülhető legyen a zsúfoltság, illetve hogy adott esetben könnyen elvégezhető legyen a fentebb említett járványügyi ankét.

Ha valakinek légúti fertőzéses tünetei vannak, azt biza nem fogják beengedni a teraszra. (Na de ki az, aki ezt meghatározza? Az orvosis diák, aki pincér?)

Tilos átadogatni az étlapot, itallapot, sótartót, olajtartót, bármi egyéb tárgyat az egyik asztaltól a másikhoz. Ez az intézkedés egyaránt vonatkozik az ügyfelekre és az alkalmazottakra.

Tilos állva étkezni. Hogy miért? Hát azért, hogy ne koslassanak annyit az ügyfelek a teraszon.

Ezt már hallottuk: egy asztalnál legtöbb négy ember ülhet, legkevesebb 1,5 méterre egymástól, ha nem egy családból, egy háztartásból származnak.

Nos, ha mindezzel senkit sem riasztottunk el, akkor remek és napsugaras teraszozást kívánunk mindenkinek június elsejétől!

Hirdetés