Illusztráció

Ha romániai közutakon közlekedik mostanában, ez a térkép hasznos lehet

Valós időben mutatja az utak állapotát a közúti infrastruktúráért felelős társaság megvalósítása.

Hirdetés

Ki gondolta volna, hogy a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) is halad a korral? Manapság, amikor számos olyan mobilalkalmazás létezik már, mely megkönnyíti az utazást a közutakon, a közlekedési minisztérium alá tartozó CNAIR is előállt egy hasonló célt szolgáló fejlesztéssel. A honlapjukon elérhető interaktív térképen, illetve térképeken a sofőrök valós időben tájékozódhatnak arról, hogy melyik közutakat érdemes elkerülni, hol lehetnek fennakadások a közlekedésben.

Az év utolsó napján beizzított térképeket a Technikai, Közlekedési és Informatikai Tanulmányi Központ (CESTRIN) készítette a minisztérium megrendelésére egy kísérleti projekt keretében. Ezeken nyomon követhetjük, hogy melyik útszakaszokat zárják le például havazás vagy útfelújítás miatt. A naprakész adatokat a regionális út- és hídügyi igazgatóságok (DRDP) révén biztosítják. Idővel a más közlekedési módokra is kiterjesztik a tájékoztatást, és mobilalkalmazásokat is gyártanak hozzá.

A közlekedési miniszter, Lucian Bode optimistán nyilatkozott a megvalósításról. Mint mondta, ez az első lépés afelé, hogy a közúti infrastruktúráért felelős társaság az új technológiák alkalmazásával teljesítse küldetését, és valós adatokkal szolgáljon az állampolgárok számára a közutak állapotáról.

Üdv a 21. században!

Hirdetés