Ha nagyon túlbecsüli a szolgáltató a fogyasztását, visszakapja a valós és a becsült áramfogyasztás közötti összeget

Egy újonnan kidolgozott törvénymódosítás kötelezi erre a szolgáltatókat.

Hirdetés

Gőzerővel zajlik a koalícióban és a parlamentben az ötletelés, hogyan lehetne csökkenteni az ukrajnai háború miatt drasztikusan megnövekedett rezsiszámlák jelentette terhet.

Azt már nagyjából sikerült eldönteni, hogy 1,3 lejnél senki sem fizethet többet 2025-ig az áramért kilowattóránként, de a 100 kWh alatti fogyasztásért csak 0,68, a 100 és 255 közöttiért pedig 80 banit kell fizetni kilowattóránként, de most

még inkább megrendszabályozzák a szolgáltatókat.

Az Economica.net gazdasági portál értesülése szerint a koalíciós pártok már megállapodtak abban is, hogy korlátozzák azt a nagyon idegesítő gyakorlatot, miszerint a szolgáltatók nagyvonalúan túlszámláznak a becsült értékű számlákon, majd leolvasás után a többletként kifizetett összeget levonják a következő számlák összegéből.

Ismeretes, ugyanis, hogy a szolgáltatók elsöprő többsége nem havi rendszerességgel olvassa le a villanyórákat, hanem jó esetben három-, a rosszabbikban hathavonta.

A köztes időszakban az előző évek átlaga alapján számítja ki a becsült fogyasztást, ennek alapján pedig a számla összegét.

Ami éppen emiatt akár jelentősen is magasabb lehet a valós fogyasztásnál, ez azonban csak a leolvasás után derül ki.

Hirdetés

Ilyenkor a szolgáltatók egyszerűen levonták a fogyasztó által befizetett többletet a következő havi számlákból.

Mostantól azonban ez nem így lesz.

A koalíciós pártok által elfogadott módosítás szerint ha a különbözet eléri vagy meghaladja a száz lejt, akkor kötelesek a számla kiállítását követő öt napon belül visszafizetni az összeget a fogyasztónak.

A száz lej alatti különbözet esetén viszont marad a régi gyakorlat, vagyis ha túl nagy összegű a villanyszámla, akkor legközelebb kevesebbet fizetünk.

Azért már ez is előrelépés.

Hirdetés