Ha minden jól megy, végre leérettségizhet a PNL egyik vezető politikusa

Szurkolunk, hogy összejöjjön neki, elég hosszú ideje készül a nagy megmérettetésre.

Hirdetés

Speciális körülmények közt kezdődött el hétfőn az érettségi, melyre idén több mint 155 ezren iratkoztak fel, köztük 31 ezren a korábbi években fejezték be a tizenkettedik osztályt.

Az utóbbi kategóriába tartozik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Vrancea megyei alelnöke, Daniel Moroşanu is, aki 42 évesen izgulta végig az első vizsganapot. Mint tudjuk, szóbeliken idén nem kellett szenvedni, a végzősök azonnal a román írásbelivel kezdték az érettségit, így egy picit könnyebb volt Moroşanunak is.

A politikus elég későn döntött úgy, hogy nem ártana megszerezni azt a bizonyos sárga diplomát. A 90-es években autószerelő szakiskolában koptatta a padot, de a líceumot csak két évvel ezelőtt sikerült befejeznie, esti tagozaton.

Moroşanu– aki a vizsgáról kijövet azt mondta, a tételek „se nagyon nehezek, se nagyon könnyűek” nem voltak – amúgy nagyon nem bánná, ha politikai karrierje még feljebb ívelne, nemrég polgármester is akart lenni (nem jött össze), de azt beszélik róla, hogy Ion Ştefan fejlesztési miniszter egyik közeli bizalmasának számít.

Hirdetés

Csak halkan tesszük hozzá, hogy amúgy nem kell olyan nagyon teperni: ha Európát el lehetett vezetni érettségi nélkül – ezt a német Martin Schulz már bebizonyította az EP elnökeként, 2012 és 2017 között – akkor egy „rongyos” kelet-európai pártban is lehet vinni valamire.

Hétfőn egyébként megtudhattuk azt is, hogy a képességfelmérőn részt vevő diákok 75 százalékának sikerült összehoznia a legalább 5-ös átlagot a vizsgán, így egyelőre 135 101 diák örülhet a sikernek. Az óvások elbírálása után, június 27-én teszik közzé a végleges eredményeket.

Hirdetés