Ha már nagyon szeretné megkapni az oltást, de eddig nem volt jogosult, akkor lassan készülhet

Hamarosan indul a regisztráció.

Hirdetés

Bizonyára sokan vannak azok, akik alig várják, hogy végre hozzájuthassanak a saját maguk és a környezetük számára a koronavírus-fertőzés ellen védettséget biztosító oltáshoz, azonban eddig – mivel nem tartoznak sem az első, sem a második körben jogosultak közé – nem regisztrálhatták magukat az erre szolgáló kormányzati internetes portálon.

Nos, számukra jó hírek érkeztek.

Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă vasárnap este elmondta, hogy a harmadik szakaszra március 15-én indul a regisztráció.
És – ha minden jól megy – áprilistól már az oltás is. Csak legyen elegendő oltóanyag.

Mint ismeretes, Romániában három szakaszra osztották az oltási stratégiát.

Az elsőben az egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát, ez december 27-én indult, amikor az első, szimbolikus mennyiségű oltással nagy médiaérdeklődés közepette beoltották az első orvosokat és ápolókat.

A második kör január 15-én indult, és ebbe már jóval többen tartoznak.

A 65 év fölöttiek és a krónikus betegek mellett a fogyatékkal élők és a stratégiai ágazatok dolgozói kapják jelenleg a vakcinákat.

Ez utóbbi igencsak tág kör, az állami vezetők, rendészeti szervek, közmű-szolgáltatásokat működő alkalmazottak mellett még az újságírók is beletartoznak.

A harmadik kör pedig mindenki mást.

Vagyis a koordinátor bejelentése azt jelenti, hogy végre kezdődhet a lakosság széles körű immunizálása.

Hirdetés

Aki regisztrál, és rákattint valamelyik oltópontra, az láthatja a várólistát, és megsaccolhatja, mikor kerülhet majd sor rá.

Ennek függvényében jegyezhet elő oltási időpontot.

Amúgy az oltási kampány várhatóan már hétfőtől még jobban felpörög, hiszen 130 újabb oltópontot nyitnak meg, amelyekben a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltanak, és a regisztrációs lehetőség szombati megnyitásáról kezdve vasárnap délig több mint 140 ezren jelentkeztek.

Ennek nyomán az illetékes szerint már napi 30 ezer személytis beolthatnak, de lesz olyan nap, amikor 40 ezren kapják meg a vakcinát.

Áprilistól aztán – ha tényleg megérkeznek az EU-s megállapodások nyomán lekötött vakcinák – a terv az, hogy napi 100 ezer embert oltsanak be, és így szeptemberre meglegyen a lakosság 70 százalékos átoltottsága.

Ami a normalitás visszatérésének kezdetét jelentheti.

Úgyhogy 15-étől remélhetőleg minél többen regisztrálnak majd.

Hirdetés