Illusztráció

Ha már illegálisan építkezel, legalább az áramot ne lopd – kéri az energiaszabályozó

Magas szinten lopja a lakosság az áramot Romániában. Sokan rá vannak kényszerítve, de nem megélhetési probléma miatt. Nekik dobnának mentőövet.

Hirdetés

Romániában is elég nagy problémát jelent, hogy akinek egy csöpp gyakorlati érzéke van a villanyszereléshez, az nem habozik sokáig: úgy lopja az áramot, ahogy nem szégyenli. Lehet, hogy azt hisszük, hogy sokan megélhetési gondok miatt sumákolnak az árammal, de ez nem feltétlenül igaz.

Vannak olyanok, akik azért lopják az áramot – akár közvetlenül az áramszolgáltatótól, akár a szomszédaiktól –, mert megtehetik, és vannak, akik rá vannak kényszerítve. De nem megélhetési gondok miatt, hanem mert nem rendelkeznek a törvény által elismert papírral arról, hogy jogszerűen laknak az otthonukban, ennek híján pedig nem tudnak szerződést kötni az áramszolgáltatóval, ezért inkább illegálisan rácsatlakoznak valamelyik villanypóznára.

Ennek a szűk rétegnek a megcélzásával próbálja megfékezni az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) a romániai áramlopás jelenségét azzal, hogy lehetővé tenné: azok is szerződést köthessenek az áramszolgáltatókkal, akik nem rendelkeznek hivatalos okmánnyal arról, hogy birtokolják vagy bérlik az ingatlant, ahová bevezettetnék az áramot. Mindössze arra van szükség, hogy a helyi önkormányzattól igényeljenek egy igazolást arra, hogy az ingatlan melyik területi egységhez tartozik.

A gond csak azzal van, hogy az érintettek többsége azért nem rendelkezik okmánnyal, mert építési engedély nélkül húzta fel az otthonát. Tehát illegálisan. Magyarán: az ANRE mentőövet dob azoknak a fogyasztóknak, akik illegálisan építkeztek, és emiatt áramlopásra kényszerülnek, felkínálva a lehetőséget, hogy törvényesen csatlakozzanak rá az áramszolgáltatásra. Már, ha akarnak.

Figyelembe véve, hogy a villamosenergia-forgalmazók adatai szerint a meddő elosztói energia mintegy felét ellopják jelenleg Romániában, akkor nem túlzunk, ha azt mondjuk, édeskevés ez a próbálkozás az áramlopás megfékezésére. Nem ártana ténylegesen megnézni, hol „nő lába” az áramnak.

Hirdetés