Ha Kolozsváron a föld alatt, Tordán a föld felett, lebegve zajlik majd a közlekedés a távoli és bizonytalan jövőben

Úgy tűnik, a földtől elrugaszkodott álmok időszakát éljük manapság Kolozs megyében.

Hirdetés

Torda kétség kívül Kolozs megye egyik legnagyobb idegenforgalmi potenciáljával rendelkező települése, elsősorban természetesen a sóbánya miatt, ahová – amikor éppen nincs járvány –, folyamatosan özönlenek a turisták. Főleg miután több külföldi magazin és turizmussal foglalkozó lap is a világ leghihetetlenebb látványosságai közé sorolta, és az influenszerek körében is trendi utazási célponttá vált. A város sósfürdői, illetve a Tordai- vagy a Túri-hasadék szintén növeli a hely lehetőségeit, bár a megfelelő infrastruktúra és a látványosságok közötti egyszerű átjárhatóság hiánya eléggé rontja az összképet.

Ez utóbbira jelenthet megoldást egy kötélpályás libegőpark kiépítése, mely legalább annyira elrugaszkodott ötletnek tűnik, mint Kolozsváron az egymilliárd eurós metró. A libegő alsó hangon legalább 56 millióba, felső hangon akár 224 millió euróba kerülhet, és összekötné a környék legnagyobb érdeklődésre számot tartó turistalátványosságait.

Öt útvonalat képzeltek el:

  • a Park & Ride típusú parkoló és a sóbánya között, egy megállóval az Aranyosnál (4,47 km hosszan, 90 méteres szintkülönbséggel, 6 m/mp sebességgel);
  • a sóbánya és az Aquapark között, egy megállóval az állatkertnél (3,89 km hosszan, 90 méteres szintkülönbséggel, 6 m/mp sebességgel);
    a sóbánya és a római castrum között (2,25 km hosszan, 50 méteres szintkülönbséggel, 6 m/mp sebességgel);
  • a római castrum és a Túri-hasadék között (2,25 km hosszan, 50 méteres szintkülönbséggel, 6 m/mp sebességgel);
  • végül a római castrum és a Tordai-hasadék között (5,83 km hosszan, 60 méteres szintkülönbséggel, 6 m/mp sebességgel).

A megvalósítást az ex-PSD-s, újabban PNL-s Cristian Matei polgármester a Kolozs Megyei Tanáccsal közösen képzeli el. Nemcsak a turisták könnyebb utazása, hanem a helyi közlekedés számára is egy környezetkímélő alternatívát jelentene a kötélpálya, melyen óránként akár hatezer személy szállítására is alkalmas lenne, időjárástól függetlenül. A tervek szerint körpanorámás kabinok állnának az utasok rendelkezésére.

Mindez jól hangzik, de az is biztos, hogy nem a közeljövőben fog megvalósulni: a Park & Ride parkoló és az állatkert körüli munkálatok is leghamarabb 2021 decemberében végződnek, az Aquapark ötlete is még gyerekcipőben jár.

Hirdetés