Ha ez így megy tovább, az AUR megelőzi a nemzeti liberálisokat népszerűségben

A legtöbb párt számára csúfos eredményt hozna egy választás. Melyikre szavaznának a legtöbben?

Hirdetés

Itt az újabb országos felmérés, melyet ezúttal az Avangarde közvélemény-kutató készített a PSD megrendelésére. A legutóbbi – októberi – hasonló felméréshez képest nem sok meglepő eredményt hozott, az viszont nem túl biztató, hogy egyedül az szélsőjobboldali AUR népszerűsége nőtt, a többi párt vagy egy helyben toporog, vagy lejtőn van.

A PSD 40%-on áll, akárcsak októberben, a PNL 17%-ra esett vissza (18%-ról), míg az AUR 15%-ra ugrott (14%-ról). Az USR egy rövid ideig azonos népszerűségnek örvendhetett, mint az AUR, de a kormányból való távozásuk mélyítette a két párt közötti különbséget. Az uszerések két százalékpontot veszítettek, így jelenleg 11%-on vesztegelnek.

A román lakosság 80%-a vélekedik úgy, hogy Románia rossz irányba tart. Október óta semmi nem változott ezen a téren.

A politikusok bizalmi rangsora meglehetősen egysíkú: a legtöbben a PSD politikusainak, Alexandru Rafilának, Marcel Ciolacunak és Gabriela Fireának szavazna bizalmat. Negyedik helyre meglepetésként Mircea Geoană, a PSD volt elnöke futott be, aki jelenleg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkár-helyettese. A nemzeti liberálisok legnépszerűbb politikusa Emil Boc kolozsvári polgármester, aki a megkérdezettek 27%-a számára szimpatikus.

A felmérést november 16-24. között végezték 906 állampolgár telefonos megkérdezésével. A hibaszázalék 3,2%.

Hirdetés