Ha elhitte, hogy már idén száguldhat az észak-erdélyi autópálya új szakaszán, akkor itt most ráébresztjük a valóságra

Az új közlekedési miniszter legalább nem is hitegeti az embereket.

Hirdetés

Román közlekedési minisztertől meglehetősen szokatlan az olyan kijelentés, mint amilyent Lucian Bode tett, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy az éppen hivatalban levő tárcavezető virtuális autópálya-kilométerek százaival szédíti az embereket.

Bode ehhez képest most kerek perec kimondta: nagyon valószínű, hogy igaza van az autópálya-építéseket árgus szemekkel nyomon követő, szakértőkből álló Pro Infrastruktúra nevű civil szervezetnek, amikor azt mondja: az észak-erdélyi autópálya hármas üteme az előzetes nagyívű ígéretek ellenére nem készül el idén.

A miniszter a Radnót és Maroskece közötti szakaszról beszélt, azonban lehet, hogy valójában az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszra gondolt, mivel azzal több gond is volt. Ha viszont nem, akkor tényleg nagyon rossz a helyzet…

Minden esetre Bode kedd délutáni őszinteségi rohamában elárulta: aggasztó a szakasz helyzete, ugyanis csupán 30 százalékban készült el, és a fővállalkozó is problémás, mivel nem fizette ki az alvállalkozókat, holott a pénzt megkapta.

Ezért aztán minden érintettel tárgyalni fognak, de ennek ellenére igencsak kicsi az esély, hogy az érintett szakasz idén elkészüljön.

Hirdetés

Abban viszont nem különbözik Bode sem az előző minisztertől, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy nevetségessé tegye magát, amikor azzal dicsekszik, hogy még a magyar oldalon épülő szakasz előtt elkészül az autópálya Bihar és Nagykereki, vagyis az országhatár közötti szakasza, amely az épülő M4-es autópálya folytatása lesz.

A miniszter szerint ez júniusban elkészül.

Ami dicséretes, csak hát nem nehéz hamarabb befejezni egy alig több, mint öt kilométeres szakaszt a magyar partnernél korábban, amikor neki egy közel 27 kilométeres szakaszt kell megépítenie.

Hirdetés