Ha elektromos rollerrel közlekedik, akkor ez a hír érdekelni fogja

Végre elkészült egy tervezet, mely szabályozza ezeknek a népszerű járműveknek a helyét a forgalomban.

Hirdetés

Halaszthatatlan és elkerülhetetlen volt már, hogy a kidolgozzanak egy szabályozást az elektromos rollerek használatára, hiszen amellett, hogy egyre népszerűbb ez a közlekedési mód a nagyobb városokban, sok balesetet okoz, hogy a forgalom résztvevői – autósok, gyalogosok, biciklisek, rolleresek egyaránt – nem tudják, milyen szabályok vonatkoznak rá. Merthogy eddig egymásnak ellentmondó információk keringtek erről. Ráadásul minden európai ország másképp viszonyul a rolleresekhez, van ahol támogatják használatukat, mert környezetkímélőek, és van ahol csak a pihenőövezetek területére korlátozzák a rollerezést.

Az elmúlt három évben országosan 192 balesetben volt érintett elektromos roller, ebből egy halálos áldozattal járt, 37-en súlyosan megsérültek.

A belügyminisztérium közvitára bocsátott terve a közúti közlekedésről szóló törvénykönyvbe iktatná, hogy kizárólag a bicikliutakon közlekedhetnek a maximálisan 50 km/órával közlekedő elektromos rollerek, ezek hiányában használhatják a gépjárműforgalomnak fenntartott utat. Az elektromos rollerekkel 14 éven felüliek közlekedhetnek, 16 éves korig pedig kötelező a bukósisak. Büntetés jár majd azért, ha egy járművön ketten tartózkodnak. Kötelező lesz a megfelelő felszerelés, a fényvisszaverő eszközök, illetve a folyamatos vagy villogó fényt adó lámpák alkalmazása éjszaka. Aki nem tartja be a szabályokat, az büntetésekre számíthat. Jó tudni!

Hirdetés