Most akkor a járdán vagy az úttesten közlekedjenek az elektromos rollerekkel?

A rendőrök sem tudják, mi a helyes válasz. Vagy ha azt hiszik, tudják, nincs jogalapjuk büntetni.
Hirdetés

Nem tudnak lépést tartani a hatóságok az új közlekedési módok megjelenésével: amióta Romániában is egyre népszerűbbek az elektromos hajtású eszközök, nem sikerült tisztázni, hogy hol is a helyük a forgalomban. Ugyanezzel a dilemmával szembesültek szerte Európában, ami nem csoda, hiszen sehol nem láthatták előre, hogy ilyen gyorsan divatossá válnak ezek a környezetet kímélő, ám balesetveszélyes eszközök.

Nehezíti a járművek besorolását, hogy rendkívül változatos formában érhetőek el: a segway (melyet Kolozsváron már a rendőrség is használ, megfigyelésünk szerint a járdán, bicikliutakon haladnak vele), a hoverboard (siklódeszka vagy elektromos gördeszka magyarul), a monster roller (széles kerekű elektromos roller) vagy a hagyományos elektromos roller egyaránt népszerű. Mivel többnyire nem csapnak zajt, veszélyesek a járókelőkre, amennyiben a járdán haladnak velük, az úttesteken viszont az amúgy is pattanásig feszült gépjárművezetők idegeire mennek.

A közlekedési rendőrök is tanácstalanok, ha valaki megkérdezi tőlük, hol haladjanak az elektromos meghajtású járművek, így következetlenül és minden jogalap nélkül osztogatják a figyelmeztetéseket. A járműtulajdonosok nemrég összefogtak az interneten, és hivatalos választ kértek a román rendőrségtől arra vonatkozóan, hol közlekedjenek.

Mint kiderült, az elektromos rollerek, melyek sebessége 25-45 km/óra, robogónak minősülnek, ami azt jelenti, hogy használatuk jogosítványhoz kötött, csak 16 éves felüliek vezethetik, és kizárólag megfelelő védőfelszereléssel. A törvény azonban nem szabályozza az elektromos rollerek – nem beszélve a többi elektromos közlekedési eszköz – besorolását, így felmerül a kérdés, milyen jogalapja van egy esetleges büntetésnek.

Hirdetés

Franciaországban egyébként folyamatban van egy erre vonatkozó törvény előkészítése, amely jogosítványhoz köti az elektromos rollerek használatát, akárcsak Németországban, ahol új járműbesorolást vezetnek be a törvénybe. Angliában a rollereket csak pihenőövezet területén lehet száguldozni, míg Hollandiában kitiltanák ezeket a bicikliutakról, és csak bizonyos városi utakon engedélyezik majd a közlekedést.

Romániában is szükség lesz a közlekedési szabályok felülvizsgálatára, különösen azokban a városokban, ahol hamarosan kölcsönözni is lehet majd elektromos rollereket.

Hirdetés