Ha eddig netán nehézkes volt az iskolai nyáltesztek beszerzése, akkor most katasztrofális lesz a helyzet

Az egyik jelentkező cég megvétózta a közbeszerzési eljárást, ráadásul jön a kínai újév.

Hirdetés

Az iskolai nyáltesztek beszerzése, már rögtön a startpisztoly eldördülése (képletes) után elkezdett akadozni, de a jelek szerint a bakiparádé 2022-ben is folytatódik. Most például bíróságon támadta meg a közbeszerzés eredményét az egyik versenyző cég, így a héten már biztosan nem tudják aláírni a szerződést,

ergo a következő nyáltesztszállítmány sem fog megérkezni.

Raed Arafat szerint csak azután tudják aláírni a szóban forgó szerződést, hogy a bíróság első fokon dönt az ügyben – hogy ez mikor lesz, az jó kérdés. A belügyi államtitkár ugyanakkor kidomborította: reméli, hogy a helyzetre való tekintettel a bíróság gyorsan fog dönteni.

Tulajdonképpen azon is múlik a dolog, hogy az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa (CNSC) hogyan dönt. Két variáns van: vagy figyelmen kívül hagyják az óvást, ebben az esetben azonnal folytatni lehet a közbeszerzési eljárást, vagy az ajánlatok újraértékelésére kötelezi a Központi Közbeszerzések Országos Hivatalát (ONAC), ebben az esetben valami egészen biztosan lejön a havasról, mire a nyáltesztek megérkeznek a sulikhoz (vö.: nagyon sokáig fog tartani).

Van két másik közbeszerzési eljárás is folyamatban a nyáltesztekre vonatkozóan,

ám azok nyertesei leghamarabb 2–3 hét múlva tudnak csak szállítani,

az meg nem most van.

De van ám egy másik aggasztó körülmény az egész üggyel kapcsolatban, amire az illetékes hatóságok ugyanúgy nem számítottak, mint télen a havazásra:

idén is lesz kínai újév.

Hirdetés

Méghozzá hamarosan.

A holdújévnek is nevezett dolog pedig Kínában (és több más ázsiai országban) a legnagyobb ünnepnek számít, ami 3–4 hetes leállást eredményez a gyártósorokon. Így aztán Arafat szerint – mivel a nyáltesztek nagy része is Kínából érkezik – ez is könnyen fennakadásokat okozhat.

Ha ezt tudtuk volna előre…

Hirdetés