Fotó: Főtér.ro

Ha a vészhelyzet eddig nem volt elég vészjósló: most már maximális vészhelyzetbe léptünk

Szinte semmi sem változott a pénteki vészhelyzethez képest, csak már büntethetnek is a rendőrök.

Hirdetés

A kormány hétfőn elfogadta a veszélyhelyzetre vonatkozó határozatot (2020/55), mely módosítást is tartalmaz ahhoz a változathoz képest, amit a vészhelyzeti bizottság korábban bemutatott. Az egyik ilyen módosítás, hogy 16-ról 8-ra csökkentette azoknak a számát, akik temetéseken, esküvőkön, keresztelőkön, más családi eseményeken részt vehetnek egy zárt térben.

Amit jó észbe vésni, hogy kötelezővé válik a maszk viselése, és immár büntetések is kiszabhatóak, ha valaki például úgy száll fel egy buszra, hogy nincs rajta maszk. A határozatban foglalt rendelkezések megszegése 500 lejtől 15 000 lejig terjedő bírságot von maga után, nem árt tehát ismerni ezeket.

Töltsünk ki nyilatkozatot, ha 30 kilométernél távolabb megyünk a lakóhelyünktől, az újfajta nyilatkozaton pedig adjuk meg a valós indokot, hogy miért utazunk. Minden esemény tilos, kezdve a nyílt téren szervezett koncertekkel, körmenetekkel, sporteseményekkel, a beltéri munkaügyi találkozókon vagy konferenciákon át a háromnál több személyt egybegyűjtő bárminemű szabadidős tevékenységig. Háromnál több személy nem sportolhat együtt, még csak sétálni sem lehet ennél többen, ez nem érvényes persze a több mint háromtagú családokra.

Külföldi állampolgárok csak indokolt esetekben léphetik át a határt, például ha rokonaik élnek Romániában, itt dolgoznak vagy élnek, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A teraszok továbbra is zárva tartanak, tilos tehát ételt vagy italt fogyasztani a bárok, szállodák, kávézók vagy más vendéglátó helyek nyílt teraszán.

Szigorú szabályok betartása mellett megnyíltak a kisebb bevásárlóközpontok, az utcafrontra nyíló üzletek, fogászatok, optikusok, szépségszalonok, ruhatisztítók, viszont továbbra is zárva maradnak a játéktermek, a strandok, a fogadóirodák, az edzőtermek, stb.

Hirdetés

Bár a parlamentnek is jóvá kell hagynia a veszélyhelyzet intézkedéseit részletező törvényt, ettől függetlenül az hétfőn hatályba lépett, így a rendőrség máris büntetéseket szabhat ki. Amire azért van szükség, mert a hétvégén láthattuk, hogy mit von maga után, ha szünetelnek a büntetések. Hiába hirdetett vészhelyzetet már pénteken a vészhelyzeti bizottság, nem volt jogalap arra, hogy megbüntessék a rendeletszegőket. Ahogyan Ludovic Orban kormányfő fogalmazott, a határozat elfogadásával a vészhelyzeti szintről a maximális vészhelyzeti szintre léptünk.

A veszélyhelyzet mától (május 18-tól) 30 napig tart.

Hirdetés