Gyógyszereket szedett egy évig, hogy megelőzze a covidot – most kórházba került vesekárosodással

Egy neamţi férfi úgy gondolta, jó lesz, ha a saját feje után megy a betegségmegelőzésben.

Hirdetés

Ugye ismerős – a Facebookról vagy a környezetünkből – az az embertípus, aki, miután hallotta a szomszédtól, vagy olvasta az interneten, hogy mindenféle betegségekre – az utóbbi másfél évben persze a koronavírus ellen – nem az a jó, amit az orvos felír, elkezd mindenféle „csodaszereket”, vagy orvosságokat szedni.

Ennek a típusnak a klasszikus példája lehet az a Neamţ megyei férfi, akit súlyos állapotban szállítottak egy iaşi kórházba. Ott kiderült, hogy a férfinak vesekárosodása van, mivel az utóbbi egy évben paracetamolt és metamizolt (Algocalmin) szedett, mert úgy gondolta, hogy ezzel megelőzheti a koronavírus-fertőzést.

A kórház szóvivője szerint a férfit súlyos veseelégtelenséggel diagnosztizálták. A gyógyszerek tartós szedése persze panaszokat okozott neki, de ekkor elkezdett még több tablettát bevenni, mígnem az állapota annyira megromlott, hogy kórházba kellett szállítani.

Az orvosok azt mondják, elképzelhető, hogy az „önkezelés” hatására miatt a férfi tropára ment veseműködése maradandóan károsodott, egy időre pedig dialízisre is szorul.

 

Hirdetés