Gyergyóremetén csendben megépült egy utasszállítók fogadására is alkalmas repülőtér

Viszlát Cekend International, pápá Csicsó Airport, a gyergyóiak mindenkit megelőztek.

Hirdetés

Gyergyóremetén még idén le- és felszállhatnak akár kisebb utasszállító repülőgépek, a település határában ugyanis csaknem elkészült egy repülőtér – írja a Székelyhon.

Az 1100 méter hosszú kifutópályának már csak a betonrétege és az aszfaltozása van hátra, a földmunka, a vízelvezetés és az alapozás elkészült. A reptér négy hónap múlva készen áll a gépek fogadására.

A kis repteret építő cég vezetője Balázs Attila, aki amellett, hogy Magyarország egyik legsikeresebb építkezési vállalkozója, egyben a felújítás alatt álló Gyergyóremetei Tejporgyár, és az ahhoz kapcsolódó egyéb vállalkozások tulajdonosa is.

Balázs azt mondja, elsősorban vállalati repülésekre, a remetei vállalkozásaik működtetéséhez tervezték a repteret, de akár ATR-42-es kis utasszállítók fogadására is alkalmas lesz.

A kifutópálya a Google Maps-en is jól látszik:

Hirdetés

További részletekért kattanjon a Székelyhonra.

Öt évvel ezelőtt Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, és Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is előállt egy-egy székelyföldi reptértervvel. Borboly Csíkcsicsóra, Szász pedig az Udvarhely melletti Cekend-tetőre tervezett nemzetközi (!) repülőteret, de egyik elképzelésből sem lett semmi.

Hirdetés