Gondolták volna, hogy Alexandru Rafila járványügyi megmondóember a legnépszerűbb politikus az országban?

Egy friss felmérés szerint a lakosság Iohannist hibáztatja a politikai krízisért, és elsöprő többségben támogatná a PSD-t, ha vasárnap választásokat szerveznének.

Hirdetés

A mostanában készült felmérések egyértelműen mutatják, az istenadta népnek nem kifejezetten tetszik, hogy a mélyen tisztelt politikusoknak épp a járványhelyzet legsúlyosabb szakaszában támadt kedvük hatalmi játszmázni. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Az Avangarde által szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint

a megkérdezettek többsége egyenesen Klaus Iohannist és a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) teszi felelőssé a politikai krízis kirobbanásáért.

Az államfőt egyébként már az első öt legnépszerűbb politikust sorjázó listán sem találjuk: akár hiszik, akár nem, a válaszadók többsége szerint Alexandru Rafila mikrobiológus professzor, járványügyi szakértő végzett az élen (30 százalékkal) – aki, mint tudjuk, a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben honatyáskodik –, megelőzve Marcel Ciolacu PSD-elnököt (25%), Emil Boc kolozsvári polgármestert (24%), Raed Arafat belügyi államtitkárt (23%) és George Simion AUR-társelnököt (20%). Iohannis csak a hatodik helyet csípte el.

Tovább szárnyal a PSD is:

amennyiben vasárnap választásokat szerveznének, a vörösek elvinnék a voksok 40 százalékát,

Hirdetés

míg a PNL alig 17 százalékot kapna. Az ultranacionalista vírustagadók „aranycsapata”, az AUR 14 százalékot gyűjtene be, míg az USR alig 13-at. A felmérés szerint a parlamenti küszöböt az RMDSZ is átlépné a maga 5 százalékával.

A végére hagytuk a legszomorúbb adatot: a közvélemény-kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakosság mennyire tartja fontosnak a koronavírus elleni oltást – a megkérdezettek 39 százaléka szerint a vakcinákra semmi szükség nincs…

Hirdetés