Illusztráció / Pixabay

Futótűzként terjed a vírus az egész országban, már két megye is bevörösödött

Robbanásszerűen növekednek a kórházi beutaltak száma, elsöprő többségük nem oltatta be magát.

Hirdetés

A vasárnapi visszafogottabb tesztelés ellenére magas esetszámokkal kezdődik a hét: az elvégzett 21 119 teszt alapján 3 342 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Romániában. A pozitivitási ráta ennek megfelelően 10,77%-ról 15,82%-ra ugrott.

A lakosságarányos fertőzési ráta tizenöt megyében indult növekedésnek, ebből Ilfov és Szatmár megye máris bevörösödött, miután a koefficiens meghaladta a három ezreléket. Sárga besorolást kapott Temes megye (2,77), Beszterce-Naszód megye (2,68), Bukarest (2,57), Máramaros megye (2,49) és Kolozs megye (2,29). A legtöbb új esetet Bukarestben (404) és Temes megyében (226) regisztrálták.

Az Országos Közegészségügy Igazgatóság adatai szerint vasárnap reggel óta 78-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, nyolc áldozatnak nem volt más ismert betegsége, három esetben nem jelentették a kórházak az esetleges alapbetegséget.

Jelenleg 7 884 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 952-en az intenzív osztályon fekszenek. Újabban a hatóságok azt is közlik, hogy hány kiskorú fertőzöttet tartanak számon a kórházakban, eszerint 230 gyermek van beutalva, 20-an intenzív terápiás ellátásban részesülnek.

Hirdetés

Az utóbbi időben a járványszakértők nem győzik figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy a Delta vírusvariáns agresszívebben terjed, mint az első három járványhullám variánsai, és fiatalokat és a gyerekeket sem kíméli.

A temesvári helyzet kapcsán Virgil Musta, a Victor Babeș Kórház járványtani szakorvosa elmondta: robbanásszerűen növekednek a beutaltak száma, ezért szükség volt a férőhelyek bővítésére. Az intenzív terápián máris elfogytak a helyek Temes megyében. Musta egy fontos adatot is közölt: a Victor Babeș Kórházban a covid-betegek 98 százaléka beoltatlan.

Hirdetés