Fordulópont az emberiség történelmében: autópályán Kolozsvártól Bécsig és még tovább

Hosszú évek kitartó halasztásai és töketlenkedései után végre-valahára ez a pillanat is eljön.

Hirdetés

Ez aztán a kormány, ezek aztán az igazi szakemberek! – kiálthat fel a naivabb romániai polgár, miután megtudja, hogy hét év után teljes egészében elkészült a Tordát Szászsebessel, ezzel pedig az észak-erdélyi A3-as autópályát a dél-erdélyi A1-essel összekötő 70 km hosszú A10-es sztráda.

Mert hogy ha minden jól megy – nem jön a világvége, nem foglalják el a bolygót a földönkívüliek, nem jelenik meg a koronavírus aszfaltevő mutációja – 2021. november 30-án, kedden átadják a forgalomnak a 2014. óta épülő A10-es sztráda utolsó szakaszát is.

Ezzel pedig létrejön az autópálya-kapcsolat nem csak Kolozsvár és Nagyszeben, hanem nemsokára Kolozsvár és Temesvár, Arad, Nagylak és a magyar határ között. Igaz, ehhez még el kell készülnie az A1-es egy kábé 15 kilométeres szakaszának a Déva-Lugos térségben, Holgya és Marzsina települések között. Ha ez is megépül, Kolozsvárról Szegedre, majd onnan az M5-ösön Budapestig, aztán tovább, Pozsonyig, Bécsig és Nyugat-Európába lehet majd autópályán utazni. Igaz, jó nagy kerülővel, de egyelőre ez van, Nagyvárad irányába ugyanis úgy tűnik, hogy még hosszú évekig nem lesz autópályakapcsolat.

Az A10-esnek egy utolsó, 24 kilométeres, Nagyenyedet Gyulafehérvárral összekötő szakaszának az elkészültére kellett mostanig várni. Ezen a szakaszon az elmúlt években rengeteg gond adódott, ezek között minden megtalálható a kivitelezői trehányságtól a hatósági nemtörődömségig és a talajcsúszásokig.

Na de Sorin Grindeanu újdonsült közlekedési miniszter hétfőn bejelentette: személyesen tekintette meg az utolsó sztrádaszakaszt és november 30-án délután megnyitják a forgalmat. Mindenféle ünnepség, szalagvágás és egyéb felhajtás nélkül. Arról nincs információ, hogy Grindeanu ígért-e mondjuk egy liter pálinkát a kivitelezőknek, ha elkészülnek az autópályával, miont ahogy ígért egy üveg bort a temesvári körgyűrűnél tett látogatásán.

Hirdetés

Az A10-es egyébként 1,98 milliárd lejbe, vagyis valamivel több mint 400 millió euróba került.

Hirdetés