Fontos kérdésben kapnak szabad kezet az önkormányzatok

Az erdélyi önkormányzatoknak kifejezetten kedvező döntés, hogy Bukarest nélkül hívhatnak le pénzeket például kerülőutak építésére vagy a vasúti hálózat fejlesztésére.

Hirdetés

Az önkormányzatok hosszú évek óta kérik, hogy a nagy infrastrukturális beruházásokat, mint például a köz- vagy vasúthálózat bővítését és modernizálását rendeljék át az ő hatáskörükbe, azaz Bukarest nélkül is lehessen lehívni európai uniós alapokat az országos jelentőségű fejlesztésekre. Ez többek között azért is fontos, mert az elmúlt években láthattuk, az erdélyi önkormányzatoknak kifejezetten jól megy a pénzlehívás, a városok többségének van egy határozott elképzelése arról, hogy milyen irányba szeretne fejlődni, de a Bukarest-centrikusság nem tette lehetővé, hogy a regionális fejlesztési ügynökségek és az önkormányzatok országos jelentőségű beruházásokkal is foglalkozzanak.

Például a városok többségében problémát jelent, hogy évek óta késik a városi körgyűrűk, kerülőutak, hidak építése, ami egyaránt ellehetetleníti az országos és a városi utak forgalmát. A fővárosi ígéretek többsége ígéret maradt, mert mindig az aktuális kormánypárt érdekei szerint osztották szét a pénzt az önkormányzatok között, így az erdélyi városok nem voltak könnyű helyzetben. Az inkompetencia és korrupció különösen a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) nagy projektjeiben mutatkozott meg.

A mostani döntés értelmében tehát az önkormányzatok vagy a helyi fejlesztési szövetségek átvehetik a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének feladatát Bukaresttől, ha pedig elkészül egy beruházás, a CNAIR újra átveszi a karbantartás felelősségét.

Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője szerint ez egy forradalmi lépésnek számít az európai uniós alapok lehívásának területén. Ezzel többek között elkerülhető, hogy Románia európai pénzeket veszítsen el a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében. Mint ismeretes, fennáll a kötelezettségvállalás visszavonásának kockázata, ami miatt kétmilliárd euró úszhat el.

Hirdetés