Fontos információval gazdagodtunk: a medve vadállat, és nem házi kedvenc – mondta ki a miniszter

Örülünk, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője tisztában van ezzel. Most épp a medvéket etető turistákra haragszik.

Hirdetés

Ahogy az általában lenni szokott, be kellett járja az internetet egy újabb hajmeresztő medvés videofelvétel ahhoz, hogy a minisztériumi irodákban ismét napirendre kerüljenek a nagyvadakkal kapcsolatos problémák. Vagy legalább beszéljenek róla.

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter hétfői nyilatkozata alapján legalábbis úgy tűnik, hogy a szaktárca ismét fontolgatja a medvéket etető, vagy medvékkel fotózkodó felelőtlen állampolgárok megbírságolását.

Brassói látogatása alkalmával Alexe azt mondta, erről már tárgyalt a belügyminisztérium, és a helyi hatóságok illetékeseivel, ennél többet azonban nem tudtunk meg a témáról. S ha már ott volt, a néphez is szólt. „Szeretném, ha a lakosság megértené: a medve vadállat, és nem házi kedvenc!”

Jó tudni, köszönjük szépen. Aztán így folytatta: „Nagy hiba lenne azt hinni, hogy az etetéssel jót teszünk neki. Sőt: ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk. Ha ételt kap az embertől, nem fog visszatérni az erdőbe, hogy táplálékot keressen magának.”

És akkor a végére hagyott még egy hatalmas bejelentést: a minisztériumon belül létesült egy munkacsoport, amelynek megoldásokat kell találnia a medveproblémára.

Hirdetés

Pontosan egy évvel ezelőtt az akkori környezetvédelmi miniszter, Grațiela Gavrilescu bejelentette, hogy komoly bírságokra számíthatnak majd azok, akik az útszéli medvékkel barátkoznak, de erről aztán szépen megfeledkeztek.

Brassóban egyébként egy Európában egyedülálló, 60 hektáros medvemenhely létrehozását tervezik, a tavalyi bejelentés óta azonban csak annyi történt az ügyben, hogy a projekt iratcsomója eljutott az európai uniós forrásokért felelős minisztériumig.

Hirdetés