Foci-vb, tizenkettedik nap: a spanyolok továbbvitték Japánt

Marokkó és Japán csoportgyőztesként jutott a legjobb 16 közé a katari világbajnokságon, miközben kiestek a németek és belgák.

Hirdetés

A nap kabaréja: a kanadai kapus, Borjan gólpassza a marokkói Zijesnek. Bónuszként a katari vb századik gólja éppen az első öngól lett, Agerdnek köszönhetően.

A nap csapata: Marokkó. Az első afrikai csoportgyőztes 1998 (Nigéria) óta és csoportkörben valha legtöbb pontot szerző afrikai csapat.

A nap leégő sztárcsapata: Belgium. Az előző vb bronzérmese győzelmi kényszerben is átaludta az első félidőt, a másodikban pedig már hiába ostromolta a horvát kaput. Az okosabban és tökösebben focizó horvátok megérdemelten mentek tovább.

A nap balga belgája: Romelu Lukaku. A sérülten is becserélt klasszis nemhogy a meccset nyerhette volna meg csapatának, hanem a gólkirályi címet önmagának, de mind a hat, nagybbnál nagyobb helyzetét kihagyta.

A vb Speedy Gonzalese: Kanada. Miután a horvátok ellen belőtte a vb eddigi leggyorsabb gólját, most bekapta a második legyorsabbat. Második vb-jéről is pont nélkül megy haza, ilyet eddig csak Salvador hozott össze.

F-csoport, 3. forduló: Kanada–Marokkó 1-2

Kanada: Borjan – Johnston, Vitória, Miller – Adekugbe (Koné, 60.), Osorio (Laryea, 66.), Kaye (Hutchinson, 60.), Davies – Buchanan, Larin (David, 61.), Hoilett (Wotherspoon, 76.)

Marokkó: Bunu – Mazraui, Szaissz, Agerd, Hakimi (Dzsabran, 85.) – Szabiri, Amrabat, Unahi (el-Jamik, 76.) – Bufal (Abuklal, 65.), En-Nesziri, Zijes (Hamdallah, 76.)

Gólszerzők: Agerd (40. – öngól), illetve Zijes (4.), En-Nesziri (23.).

Horvátország–Belgium 0-0

Horvátország: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić (Majer, 90+2.) – Kramarić (Pašalić, 64.), Livaja (Petković, 64.), Perišić.

Belgium: Courtois – Dendoncker (Tielemans, 72.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 87.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (T. Hazard, 58.), Mertens (Lukaku, 46.), Carrasco (Doku, 72.).

A csoport állása: 1. Marokkó 7, 2. Horvátország 5, 3. Belgium 4, 4. Kanada 0.

A spanyolok elkerülték a horvátokat és a brazilokat

A nap sporttörténelme: a németek meccsén bíráskodó Stéphanie Frapart lett a férfi világbajnokság első női játékvezetője.

A nap tiki-taktikázása: Luis Enrique. A marokkói csoportgyőzelem tudatában és a Costa Rica ellen megszerzett gólarány védelmében Spanyolország nyugodtan átengedhette az első helyet a japánoknak és kiejthette a németeket. Hülye lett volna a horvátokat választani ellenfélnek a nyolcad- és a brazilokat a negyeddöntőben.

A nap értelmetlen, de szórakoztató sikere: a németek. Csak az elejét és a végét nyomták meg Costa Rica ellen, pedig csak a nyolcgólos siker esetén nem lettek volna kiszolgáltatva a másik meccs eredményének. A naiv costa ricai védelem engedett is ehhez elégséges mennyiségű helyzetet, de közben a német védők is hagyták a régimódi kontrafocit toló közép-amerikai csapatot gólokat rúgni.

Hirdetés

A vb keljfeljanicsja: Japán. A németek után a spanyolokat és a szünet után hátrányból fordítva intézték el.

E-csoport, 3. forduló: Costa Rica–Németország 2-4

Costa Rica: Navas – Fuller (Matarita, 74.), Duarte, Waston, Vargas, Oviedo (Contreras, 90+4.) – Aguilera (Salas, 46.), Tejeda (Wilson, 90+4.), Borges, Campbell – Venegas (Bennette, 74.)

Németország: Neuer – Kimmich, Süle (Ginter, 90+4.), Rüdiger, Raum (Götze, 67.) – Gündogan (Füllkrug, 54.) – Sané, Musiala, Goretzka (Klostermann, 46.), Gnabry – Müller (Havertz, 67.)

Gólszerzők: Tejeda (58.), Vargas (70.) illetve Gnabry (10.), Havertz (73., 85.), Füllkrug (89.)

Japán–Spanyolország 2-1

Japán: Gonda – Itakura, Josida, Tanigucsi – Ito, Tanaka (Endo, 87.), Morita, Nagatomo (Mitoma, 46.) – Kubo (Dóan, 46.), Maeda (Aszano, 61.), Kamada (Tomijaszu, 69.)

Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta (Carvajal, 46.), Rodri, P. Torres, Balde (Alba, 68.) – Gavi (Fati, 68.), Busquets, Pedri – Williams (Asensio, 57.), Morata (F. Torres, 57.), Olmo.

Gólszerzők: Dóan (48.), Tanaka (53.) illetve Morata (12.)

A csoport állása: 1. Japán 6, 2. Spanyolország 4 (9-3), 3. Németország 4 (6-5), 4. Costa Rica 3.

A góllövőlista élmezőnye:

3 gólos: Enner Valencia (ecuadori), Kylian Mbappé (francia), Cody Gakpo (holland), Marcus Rashford (angol), Álvaro Morata (spanyol)

2 gólos: Mehdi Taremi (iráni), Olivier Giroud (francia), Richarlison (brazil), Bukayo Saka (angol), Ferran Torres (spanyol), Lionel Messi (argentin), Andrej Kramarić (horvát), Cso Ku Szung (dél-koreai), Mohammed Kudus (ghánai), Bruno Fernandes (portugál), Szalem al-Davszari (szaúd-arábiai), Dóan Ricu (japán), Kai Havertz, Niclas Füllkrug (németek)

A pénteki program: Dél-Korea–Portugália (17.00), Ghána–Uruguay (17.00), Szerbia–Svájc (21.00), Kamerun–Brazília (21.00)

Hirdetés