Foci-vb, negyedik: horvát unalom, német harakiri, spanyol gála és belga minimál

A jelek szerint kétféle favorit van a katari labdarúgó-világbajnokságon: amelyik nagyon könnyedén nyer (az angol, a francia és most a spanyol csapat), vagy amelyik látványosan pofára esik (az argentinok után szerdán a németek). És a belgák most se tudják, hova álljanak.

Hirdetés

Amikor tényleg egyik csapat sem érdemelt győzelmet

A nap kritikus adata:  az előző vb 64 mérkőzéséből csak egy végződött gól nélküli döntetlennel, az is a csoportkör utolsó fordulójában, a már biztosan továbbjutó franciák és dánok összecsapásán. Most a negyedik napon és a kilencedik meccsen már a harmadik 0-0-t láttuk. De a FIFA szerint továbbra is jó ötlet télen, a szezon közepén, a sivatagban világbajnokságot rendezni…

A meccs kínzó kérdése: mi lesz most a horvátokkal? Az eddigi vb-szerepléseik alkalmával, ha megnyerték az első meccsüket, akkor érmesek lettek (1998, 2018), ha viszont elvesztették, akkor tovább se jutottak a csoportból. Döntetlennel viszont most kezdtek először…

F-csoport: Marokkó–Horvátország 0-0

Marokkó: Bunu – Hakimi, Szaissz, Agerd, Mazraui (Attijat-Allah, 60.) – Unahi (Szabiri, 81.), Amrabat – Zijes, Amallah, Bufal (Abde, 65.) – en-Nesziri (Hamdallah, 81.).

Horvátország: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić (Pašalić, 46.), Kramarić (Livaja, 71.), Perišić (Oršić, 90.).

A németek lemásolták az argentin bukást

A nap plágiuma: Németország. Magabiztosan uralt első félidő után, 11-esből megszerzett vezetésről szünet után kikapni egy ázsiai csapattól roppant menő ezen a világbajnokságon.

A nap magyarjai: a japánok. Amióta Hansi Flick lett a németek szövetségi kapitánya, csak két csapatnak sikerült megvernie a németeket. A másik Magyarország, szeptemberben, Lipcsében. #szalai

A nap szamurája: Gonda Súicsi. A japán kapusnak akcióból nem lehetett gólt rúgni, volt, amikor egyetlen támadásnál négy lövést védett bravúrral.

A nap Pep Guardiolája: Hansi Flick. Az első félidőben 85 százalékban volt a németeknél a labda, ilyen nyomasztó fölényben még egy csapat sem játszott ezen a világbajnokságon. #germantikataka

A nap mestere: Hadzsime Morijaszu. A japánok mindent a németektől tanultak meg a fociról az elmúlt 30 évben, a „sose adjuk fel” mentalitás rájuk is nagyon illik. A japán edző pedig tökéletesen cserélt a második félidőben, mindkét gólját olyan tartalékjátékos lőtte, aki amúgy a Bundesligában játszik: Dóan Ricu a Freiburgban, Aszano Takuma pedig a Bochumban.

E-csoport: Németország–Japán 1-2

Németország: Neuer – Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum – Kimmich, Gündoğan (Goretzka, 67.) – Müller (Hoffmann, 67.), Musiala (Götze, 79.), Gnabry (Moukoko, 90.) – Havertz (Füllkrug, 79.).

Japán: Gonda – Szakai (Minamino, 74.), Josida, Itakura, Nagatomo (Mitoma, 57.) – Endo, Tanaka (Dóan, 72.) – Ito, Kamada, Kubo (Tomijaszu, 46.) – Maeda (Aszano, 57.).

Gólszerző: Gündoğan (33. – 11-esből), illetve Dóan (75.), Aszano (83.)

A spanyolok ráborították a pályát Costa Ricára

A meccs rekordjai: Spanyolország vb-története legnagyobb különbségű győzelmét aratta, az eddigi rekord a Bulgária elleni 6-1 volt 1998-ból. Emellett 82 százalékos labdabirtoklásuk és 976 passzuk is vb-csúcs.

Hirdetés

A meccs majdnem rekordja: a 18. életévét augusztusban betöltő Gavi a vb-k történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője, csak a legendás Pelé és az 1930-ban 18 évesen és 90 naposan betaláló mexikói Manuel Rosas előzi meg.

A meccs legnagyobb vesztese: Keylor Navas. Costa Rica egyetlen világklasszisa karrierje javát a spanyol bajnokságban, legszebb éveit a Real Madridban töltötte, de most esélye sem volt a minden helyzetüket tökéletesen kijátszó spanyolok ellen: egyetlen védése sem volt.

E-csoport: Spanyolország–Costa Rica 7–0 (3–0)

Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Rodri, Alba (Balde, 64.) – Gavi, Busquets (Koke, 64.), Pedri (Soler, 57.) – F. Torres (Morata, 57.), Asensio (Williams, 69.), Olmo.

Costa Rica: Navas – C. Martínez (Waston, 46.), Duarte, Calvo, Oviedo (Matarrita, 82.) – Fuller, Borges (Aguilera, 72.), Tejeda, Bennette (Ruiz, 61.) – Campbell, Contreras (Zamora, 61.).

Gólszerzők: Olmo (11.), Asensio (21.), F. Torres (31., 54. – az elsőt 11-esből), Gavi (74.), Soler (90.), Morata (90+2.)

Kanadának a rutin hiányzott

A meccs pozitív rekordja: Belgium zsinórban nyolcadik csoportmérkőzését nyerte meg világbajnokságon, amire eddig csak a brazilok voltak még képesek.

A meccs negatív rekordja: Kanadának 21 lövés is kevés volt a gólhoz (igaz, főleg távolról próbálkoztak), így még továbbra sincs világbajnoki találata. Pedig Alphonso Davies még 11-est is lőhetett, de Thibaut Courtois nem véletlenül a világ egyik legjobb kapusa.

F-csoport: Belgium–Kanada 1-0

Belgium: Courtois – Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker – Carrasco (Meunier, 46.), Witsel, Tielemans (Onana, 46.), Castagne – De Bruyne, E. Hazard (Trossard, 62.) – Batshuayi (Openda, 78.).

Kanada: Borjan – Johnston, Vitória, Miller – Hoilett (Larin, 57.), Hutchinson (Koné, 58.), Eustaquio (Osorio, 81.), Laryea (Adekugbe, 74.) – Buchanan (Millar, 81.), Davies – David.

Gólszerző: Batshuayi (44.)

A csütörtöki program: Svájc–Kamerun (12.00), Uruguay–Dél-Korea (15.00), Portugália–Ghána (18.00), Brazília–Szerbia (21.00)

Hirdetés